Због наглог повећања броја заражених САРС-Цов 2 вирусом, Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево за праћење и анализу ситуације изазване новим коронавирусом упозорава на неопходност поштивања свих прописаних епидемиолошких и здравствених мјера, иначе би могло доћи до колапса здравственог система у Кантону Сарајево.

Кризни штаб упутио је позив становницима Кантона Сарајево да потпуно и максимално одговорно поштују све мјере прописане наредбама од 15. октобра.

С обзиром да епидемиолошки надзори говоре да је дошло до убрзане локалне трансмисије вируса, Кризни штаб наглашава нужност поштивања мјере о обавезном ношењу заштитних маски у затвореном и на отвореном простору.

Исто тако, подсјећају на обавезу за сва правна и физичка лица да донесу кризни план приправности и одговора на појаву ЦОВИД-19, како би умањили ширење заразе међу својим упосленицима.

“Важна здравствена мјера коју је неопходно проводити, а све у циљу прекидања пута инфекције, је да особе код којих се јаве било какви респираторни симптоми или су имали контакт са особама које су потврђено ЦОВИД-19 позитивне обавезно остану код својих кућа, те контактирају своје породичне љекаре и слиједе њихове упуте у лијечењу“, истичу у Кризном штабу.

Упућују и позив свим политичким актерима да своје предизборне активности обавезно креирају у складу са датим препорукама.

Циљ је што прије препознати инфекцију, изоловати заражене, ограничити контакте, прекидати ланце заразе. Становницима се сугерише да избјегавају мјеста већих окупљања. Позивају их и да буду максимално опрезни, како би спријечили и предуприједили инфекцију.

Кризни штаб упозорава јавност, становништво и све нивое власти да би, уколико се настави са повећањем броја заражених овим темпом, као и са непоштивањем прописаних епидемиолошких и здравствених мјера, препорука и наредби, могло доћи до колапса здравственог система у Кантону Сарајево.

Наредбе и препоруке се доносе у складу са наредбама Кризног штаба Федералног министарства здравства, усклађујући их са протоколима Свјетске здравствене организације, константно пратећи кретање пандемије Цовид-19 у Кантону Сарајево, Федерацији БиХ, БиХ, али и у региону и свијету. Пратећи епидемиолошку ситуацију, Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево предлагат ће нове јавно-здравствене мјере, саопћено је из Службе за протокол и пресс Кантона Сарајево.