Из Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево за праћење и анализу ситуације изазване новим коронавирусом истичу како је епидемиолошка ситуација у кантону знатно повољнија, те наглашавају да је то несумњиво посљедица добро проведених јавно-здравствених мјера од стране грађана и правних субјеката.

Ипак, без обзира на све то наглашавају како и даље има још доста потребе за даљим побољшањем. Додају како се кроз проведене епидемиолошке надзоре над новозараженим може закључити да и даље предњаче породични кластери у којима се често већи број обољелих појави истовремено.

“У већини случајева првообољели у породици вирусом се зарази на послу, па су у овој фази епидемије евидентно најугроженија скупина нашег становништва запослени у канцеларијама, које неријетко због своје површине не дозвољавају испуњавање прописаних епидемиолошких препорука“, наводе из Кризног штаба.

Појашњавају како током обављања епидемиолошких интервјуа заражени у великом броју изјаве да на послу током пауза нису држали дистанцу, нити носили маске.

Из Кризног штаба кажу и како је извјесни број новозаражених епидемиолошки потврдило своје боравке у страним земљама, те су као дестинацију путовања у посљедњих 14 дана наводили Црну Гору, Турску, Хрватску и Шведску. Из Босне и Херцеговине углавном су помињани Неум, те подручје Херцеговине.

С тим у вези, из Кризног штаба поновно позивају све суграђане на одговорно провођење свих прописаних јавно-здравствених мјера, односно на обавезно ношење заштитне маске, одржавање хигијене руку топлом водом и сапуном, држање прописане дистанце од најмање 1,5 метра, те стално зрачење простора у којем бораве.

Такођер упућују и позив правним лицима, односно институцијама и установама, да у потпуности осигурају примјену прописаних јавно-здравствених мјера у својим просторима, сходно свим препорукама надлежних органа – кризних штабова Министарстава здравства Кантона Сарајево и Федерације БиХ.