У Републици Српској констатован је нагли пораст броја обољелих од ЦОВИД-19, а медицински радници упозоравају да је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и да у таквим околностима заштита живота и здравља грађана морају бити приоритет.

Саопштено је то након сједнице чланови Кризног штаба за праћење епидемиолошке ситуације у РС услијед коронавируса.

“Закључено је и да је неопходно пооштрити мјере како би се смањио притисак на здравствене установе, како на примарном нивоу гдје се биљежи нагли раст броја прегледаних пацијената, тако и прилив пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом у болнице, а како не би био угрожен процес вакцинације против ЦОВИД-19 у РС”, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите РС након сједнице штаба одржане у Бањалуци.

Чланови штаба с представницима Института за јавно здравство Српске, као и Републичке управе за инспекцијске послове разговарали су данас о погоршаној епидемиолошкој ситуацији у РС, с циљем разматрања ефеката увођења рестриктивнијих мјера за заштиту здравља становништва, а у складу с препорукама струке.

Сједници су присуствовали Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите, Антон Касиповић, министар правде, Наталија Тривић, министар просвјете и културе, Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта, Сенка Јујић, министар управе и локалне самоуправе и Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

Како је саопштено, директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић пренио је став стручне заједнице по којем би за заустављање забрињавајућег тренда раста новообољелих и хоспитализованих било неопходно пооштрити одређене мјере у заједници, повећати степен свијести и одговорности појединца о нужности примјене личних заштитних мјера и дисциплину у поштовању свих препорука Института за јавно здравство РС, у циљу заштите здравља становништва.

Министри су разговарали о рестриктивнијим рјешењима посебно за дјелатности и установе које су препознате као мјеста повећаног ризика од преноса вируса.

Грађанима РС су још једном упутили апел да се придржавају личних заштитних мјера и поштују препоруке Института, како се прије свега лично не би излагали опасности од заразе.

За данас је заказана и сједница Републичког штаба за ванредне ситуације надлежног за доношење епидемиолошких мјера у РС.