Кризни штаб у Зеничко-добојском кантону предложиће Влади сет нових мјера које предвиђају забрану ваншколских активности, рад играоница, кладионица, услуживања наргиле, као и низ других мјера које су до сада биле факултативне да би се спријечило ширење вируса корона.

Кантонални министар здравства и предсједник Кризног штаба Аднан Јупић рекао је да упркос чињеници да се посљедњих дана биљежи благи пад броја новообољелих и умрлих од корона вируса, то никако не смије да буде разлог за опуштање.

Он је истакао да је прилив пацијената са тешком клиничком сликом у здравствене установе и даље велики, а да су слаба карика болница недостатак стручног особља.

Наредба о забрани рада вртића остаје на снази, док вртићи не испуне услове које су утврдили стручњаци Института за безбједност хране у Зеници, саопштено је из прес-службе кантона.

Јупић је најавио доношење наредбе којом ће приватне здравствене установе бити обавезане да надлежним јавним службама пријављују нове потврђене случајеве заразе.

Када је у питању вакцинација, Јупић је рекао да се дистрибуција вакцина врши без потешкоћа, у складу са планом имунизације донесеним на нивоу Федерације БиХ, и то вакцинама “Фајзер” и “Астра Зенека” које су доступне у ЕУ.