Са сјевероистока Босне и Херцеговине, из Општине Лопаре, ових дана стижу позитивни примјери друштвеног ангажовања и добре организације. Локалне кројачице организовале су се и започеле шивење заштитних маски за грађане и установе.

Дом здравља подијелио је око 6 хиљада маски које су имали на залихама, а начелник је себи смањио плату како би обезбиједили додатна средства за борбу против коронавируса.

Од прије неколико дана, Ранка Исаиловић из Лопара, заједно са још неколико кројачица, свакодневно шије заштитне маске за мјештане, али и установе на подручју ове подмајевичке општине.

“Око 150 маски дневно сашијемо нас двије. До сада смо сашило око 400 маски, немамо пуно материјала, сашићемо колико будемо имали”, каже Исаиловић.

Око 7.000 заштитних маски већ је подијелио Дом здравља.

“Захваљујући претходним годинама када смо прије свега донацијама наших пријатеља и суграђана на привременом раду у Швајцарској имали залихе, па смо у првим моментима почели да обезбјеђујемо маскама и јавна предузећа и инсититуције на подручју Лопара”, казао је директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић.

У овој општини, која је позната по великом броју људи који су на привременом раду у иностранству, у потпуности поштују мјере и препоруке издате с циљем превенције коронавируса. Начелник општине је, како би обезбиједио додатна средства у буџету, смањио своју плату.

“Ја сам одлучио да примам само просјечну плату а да разлика остаје у буџету општине и да се користи за ову борбу против проблема насталих због коронавируса. То није велики износ али значи пуно и ако би сви у РС-у урадили исто, то би било преко 200.000 марака на мјесечном нивоу у локалним буџетима”, рекао је начелник Општине Лопаре Радо Савић.

Ова подмајевичка општина позитиван је примјер добре организације и друштвене ангажованости, а поред наведених мјера, особама старијим од 65 година на располагању је тим састављен од радника општинске управе који ових дана за њих обављају куповину, плаћају рачуне и слично.