Чланови Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99 данас су у оквиру онлине сесије указали на слободарски дух фра Луке Маркешића, некадашњег предсједника Хрватског народног вијећа БиХ.

”Он је био босански фрањевац, професор интелектуалац и друштвено ангажирани теолог који је оставио препознатљив и дубок траг у БиХ. Његова друштвено политичка мисао није ни данас изгубила на актуалности. Она не може застарјети јер је непрестано откривамо и увијек нам се чини као нова. Политички и друштвени циљеви били су му самостална, цјеловита и недјељива БиХ као домовина свих њених народа и грађана”, рекао је предсједник Хрватског народног вијећа БиХ Маријо Пејић.

Организирањем данашње сесије, чланови Круга 99 желе младим генерацијама показати прави пут којим су корачали истински хрватски и фрањевачки великани у БиХ попут фра Луке Маркешића.

”Уз све редовничке и свећеничке дужности био је друштвено ангажиран. Увијек изнова је покушавао пронаћи прихватљиве облике живота цркве у душтву. Што вријеме више одмиче јасније препозајемо да нам у јавном простору у овим временима недостаје човјек попут фра Луке, који је без икаквих калкулација изрицао свој став о најважнијим тренутним друштвеним и политичким проблемима у бх. друштву. Његов став био је смјероказ како се понашати и одредити у датој ситуацији и препознати шта је за друштво добро, а шта погубно”, казао је академик Иван Маркешић.

Професор Иво Комшић нагласио је да је фра Лукина јавна дјелатност била утемељена не његовој вјери и све што је радио у политици темељио је на свом вјерском увјерењу и тумачењу вјере, теологије и цркве у друштву.

”Он се ангажирао на добру и борио се за оне вриједности које се могу обухватити опћом вриједности добра, а то је мир, слобода и правда”, поручио је Комшић.