Скупштине Кантона Сарајево усвојила је измјене Закона о ублажавању негативних економских посљедица и уштедама у КС по хитном поступку, којима ће се омогућити исплата одштета онима којима је одлуком Владе забрањен рад.

Министар финансија КС Давор Чичић појаснио је да је због погоршане епидемиолошке ситуације у Кантону Сарајево, измјенама тог закона које је Влада понудила, омогућено да се исплати одштета свима којима је одлуком Владе забрањује рад, тачније угоститељима.

Истакао је да је ће Влада осигурати финансирање цијеле или дијела минималне мјесечне нето плаће на нивоу Федерације Босне и Херцеговине за мјесеце у 2021. години за дјелатности којима је рад знатно отежан због посљедица узрокованих пандемијом коронавируса, у складу са осигураним средствима.

Чичић је казао да ће Влада на приједлог Министарства привреде најкасније у року од десет дана од дана ступања на снагу тог закона донијети посебан акт о поступку финансирања те да Влада може одлуком одобрити исплату припадајућих пореза и доприноса на минималну мјесечну нето плаћу на нивоу ФБиХ субјектима којима својом одлуком забрани рад, за период трајања ове забране.

За провођење предложених допуна Закона о ублажавању негативних економских посљедица и уштедама у Кантону Сарајево осигурана су финансијска средства у Буџету Кантона Сарајево за 2021. годину.

Министар привреде КС Аднан Делић казао је да у КС послује 1.781 пословни субјект који запошљава око 6.174 упосленика. Истакао је да су у 2021. години 123 субјекта престала с радом, а да су 1.292 радника остала без посла те додао да ће затварање угоститељских објеката од 15 дана буџет коштати око два милиона КМ.

Заступник Странке демократске акције (СДА) Махир Девић сматра да Влада калкулише између здравља становника и помоћи привреди, без јасне визије те тврди да је предложени закон преписан из ‘Корона закона’ усвојеног прије годину дана којег актуалне влада није подржавала.

Заступник Социјалдемократске партије (СДП) Самир Суљевић истакао је да је прије годину дана ‘корона закон’ исплаћено око 100 милиона КМ за привреду, али да велики дио подузетника није добио ништа.

Заступница СДА Јасмина Бишћевић Токић предложила је неколико амандмана, да Влада осигура једнократну стимулацију у износу од 1.000 КМ свим здравственим и нездравственим радницима запосленим у здравственим установама који су били ангажовани у борби против пандемије ЦОВИД 19 те да Влада субвенционира цијене вртића у ЈУ Дјеца Сарајева и субвенционира продужене боравке у школама за кориснике који су били у изолацији пропорционално броју радних дана у којем нису користили услуге вртића и продуженог боравка.

Премијер КС Един Форто истакао је да ће први амандман реализирати кроз Завод здравственог осигурања те да већ раде на субвенционирању цијена вртића кроз друге одлуке.

Такођер је тражила да Влада осигура финансирање цијеле минималне мјесечне бруто плаће на нивоу ФБиХ за мјесеце у 2021. години за дјелатности којима је рад забрањен те да Влада на приједлог Министарства привреде Кантона Сарајево најкасније у року од десет дана од ступања на снагу овог закона донесе посебан акт о поступку финансирања којим ће уредити не само поступак него прецизније утврдити услове за финансирање дијела минималне мјесечне нето плате, што је Скупштина одбила.