Од данас је у функцији нова апликација путем које грађани могу преузимати документе који се односе на њихову вакцинацију или преболовани Ковид-19.

Апликација је доступна на ЛИНКУ.

Завод здравственог осигурања Кантона Сарајево (ЗЗОКС) је путем информационог система омогућио доставу и преузимање цертификата о вакцинацији са QR кодом – до сада је генерисано више од 10.000 цертификата.

Грађани Кантона Сарајево могу путем онлине апликације да преузму документе који се односе на вакцинацију или преболовани Ковид-19 и то: цертификат о вакцинацији, потврда о прележаном Ковиду, као и рјешење Министарства здравства о самоизолацији.

Могућност преузимања наведених докумената зависи искључиво од тога да ли су одговарајући подаци унесени у информациони систем од здравствених радника у ординацији гдје је пружена услуга или на пункту масовне вакцинације у “Зетри”, на што Завод нема утицаја.

Подаци се континуирано ажурирају у складу са динамиком уноса или доставе података, те уколико неки документ тренутно није доступан, корисник треба поново да покуша у наредном периоду.

Преузимање цертификата ће бити омогућено и грађанима који су се вакцинисали изван Кантона Сарајево и у другим државама, а који су извршили регистрацију и приложили валидне документе те вакцинације путем раније успостављене апликације.

У овом тренутку Цертификат о вакцинацији је постављен само за оне грађане који су примили обје дозе вакцине, а у наредном периоду ће бити постављени цертификати и за оне суграђане који су примили само једну дозу.

QR код који се налази на цертификату омогућава онлине провјеру аутентичности документа и довољно га је скенирати камером мобилног телефона (или било којим скенером) како би се приказао онлине линк за провјеру наведеног документа.

Документ је лако провјерљив са било којег мјеста на свијету јер се скенирањем QR кода и отварањем линка који он приказује врши увид у онлине цертификат о вакцинацији.

Цертификат је израђен у складу са оквирним смјерницама ЕУ и може се провјерити онлине у стварном времену, а да ли ће бити прихваћен на граничним прелазима као валидан документ, зависит ће искључиво од одлуке државе у коју се путује.

Поједине државе имају своју методологију прихватања цертификата за вакцине које нису одбрене од регулаторне агенције ЕУ.

С обзиром на то да Босна и Херцеговина није чланица ЕУ и није потписник Споразума о ЕУ Ковид пасошу, сви грађани се упућују да прије путовања провјере услове за улазак у државу у коју желе да путују и валидну документацију у погледу прихватљивости цертификата, издаваоца цертификата и врсте вакцине којом је особа вакцинисана.

Имплементатор система сарајевска фирма Медит д.о.о. је до сада генерисала више од 10.000 цертификата о вакцинацији за грађане, упосленике појединих државних агенција, те припаднике дипломатског кора који су вакцинисани са обје дозе, а цјелокупну подршку процесу вакцинације пружа потпуно бесплатно, саопћено је из ЗЗОКС.