Уколико Министарство здравства КС и Завод здравственог осигурања КС не изнађу потребна материјална средства за потписивање Колективног уговора здравствени радници ће се у четвртак, 10.јуна, окупити на мирним протестима испред Владе Кантона Сарајево, а у понедјељак, 14.јуна, обуставити рад и процес вакцинације, одлучено је након хитне сједнице Главног одбора Синдиката запослених у здравству Кантона Сарајево – Јавна установа Домови здравља.

Из кантоналног министарства здравства обећано им је да ће изаћи потребна материјална средства,међутим након хитне сједнице Главног одбора.

Јасмин Авдовић из Синдиката запослених у здравству Кантона Сарајево – Јавна установа Домови здравља, најавио је да ће се у понедјељак, 7.јуна, састати и с представницима Синдиката Клиничког центра Универзитета Сарајево и Синдиката медицине и стоматологије како би финализирали договор о заједничкој сарадњи и наредним корацима уколико не дође до потписивања Колективног уговора.

“Главни одбор је закључио да у четвртак,10.6. одржи протестни скуп у складу са епидемиолошким мјерама и у сљедећи понедјељак,14.6. иде званично обустава рада у здравству,која је темељена у чињеници да штрајк никада није ни прекинут и то не морамо више ником најављивати. Свим нашим основним синдикалним јединицама,организацијама ће бити достављен списак услуга које се пружају као обавезне, док ће за све остало укључујући вјероватно и процесс вакцинације бити стопирано”, истакао је Авдовић.


Он је додао да радници више никоме не вјерују.

“Чињеница је да ми након 22 мјесеца штрајка и након 28 мјесеци укупне агоније, три промијењене Владе и не знам више ни којег броја министара здравства и представника власти Кантона Сарајево не вјерујемо никоме.Тако да, уколико је истина да ће они тражити тај милион нека наставе тражити а ми ћемо наставити са оним што смо већ обећали нашем чланству јер наше чланство је огорчено,сви радници у здравству су,мало је рећи,незадовољни и огорчени. Ми имамо обавезу обзиром да смо најавили у случају непостизања договора покренути те мјере које су биле на чекању јер иако смо у штрајку 22 мјесеца услуге су се ипак пруужале. У складу са тим обећањем које смо дали чланству требамо само провести припреме како би чланство заштитили од мобинга и опструирања штрајка. Одлучено је ипак, да се наставак штрајка не деси сада у понедјељак већ 14.јуна а у четвртак ће бити организован протестни скуп пред зградом Владе”, рекао је он.


Радници у здравству Кантона Сарајево до сада су три пута протестовали испред зграде кантоналне Владе, јер 22 мјесеца чекају закључење Колективног уговора.