Санитарни инспектори Кантоналне управе за инспекцијске послове Кантона Сарајево и данас су, одмах након добијене пријаве, а због хитности мјере усљед угрожености живота и здравља становништва у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, извршили инспекцијски надзор комплетног скијалишта, те ски лифтова за дјецу и одрасле на Бјелашници, којим управља КЈП ЗОИ’84 Олимпијски центар д.о.о. Сарајево.

“У моменту инспекцијског надзора прописане мјере за сузбијање ширења коронавируса су успостављене уз препоручену дистанцу међу скијашима на ски лифтовима, те ограничен број особа на жичари, а постављена су и упутстава о мјерама за сузбијање ширења вируса у контексту Covida 19 на видљивим мјестима”, казао је директор КУИП-а КС Фахир Халиловић.

Према његовим ријечима, с циљем контроле поштивања наредбе Кризног штаба Федералног министарства здравства и специфичних мјера за скијалишта Завода за јавно здравство ФБиХ, које су обавезујућег карактера, надзори су вршени и у данима викенда 2. и 3. јануара, када су предузећу КЈП ЗОИ’84 на лицу мјеста рјешењем санитарног инспектора наложене хитне корективне мјере.

“С обзиром на очигледни недостатак свијести код скијаша, који и сами непоштивањем међусобне дистанце доводе до стварања гужве и угрожавања туђег и властитог здравља, кантонални санитарни инспектори ће и у предстојећем периоду наставити континуиране контроле над специфичним мјерама за скијалишта, како се Бјелашница у зимском периоду не би претворила у највећи кластер, чиме би се значајно угрозила тренутно повољна епидемиолошку ситуацију у КС. Осим позива скијашима на одговорно и савјесно придржавање мјера личне заштите, истовремено позивамо и КЈП ЗОИ’84 на строго придржавање закона, као и опћих и специфичних мјера у контексту Covidа 19, као и оних које су им наложене рјешењима санитарних инспектора”, истакао је Халиловић.

Једна од њих је, како је казао, и потреба за већим бројем Covid редара, а из ЗОИ’-а 84 данас су најавили ангажирање 20-ак радника који ће бити распоређени на пословима опсервације и успостављања реда на терену, у контексту донесених препорука.