У Кантону Сарајево од данас је у функцији нова апликација путем које се грађани који нису осигураници Завода здравственог осигурања Кантона Сарајево, могу регистровати за процес вакцинације.

Влада Кантона Сарајево раније је наложила да се омогући пријава за вакцинацију и грађанима који немају здравствено осигурање, а Завод здравственог осигурања је то данас и учинио.

Као и код претходне апликације, процес пријаве за вакцинацију састоји се од три корака, током којих ће становник Кантона Сарајево који није осигураник Завода, попунити и доставити тражене податке. По окончању процеса, регистровани корисник ће добити потврду регистрације, а тачност података о пребивалишту ће бити провјерена прије уписа у коначни регистар.

Апликација је доступна на овом ЛИНКУ.

Из Завода здравственог осигурања наглашавају да је ова апликација, као и претходна, намијењена искључиво становницима Кантона Сарајево, као и да је процес регистрације за све становнике Кантона Сарајево добровољан и да се њим исказује властита заинтересованост за процес вакцинације у Кантону Сарајево.

Приоритет приликом вакцинације имају особе старије од 75 и 65 година, које углавном нису информатички писмене. Спискови са њиховим именима су прослијеђени свим амбулантама породичне медицине и они ће у наредном периоду бити позивани телефоном и појединачно питани да ли се желе вакцинисати. Након њих, вакцинисат ће и особе са хроничним болестима.

Из Завода истичу да ће се редослијед вакцинације вршити према епидемиолошким приоритетима које утврђује Завод за јавно здравство Кантона Сарајево, а не према редослиједу пријаве путем апликације.