Највише новозаражених коронавирусом је у Кантону Сарајево. Из надлежних здравствених институција поручују – да је ситуација изузетно озбиљна, те да је на здравству велики притисак. Провјерили смо – како ће се пораст броја заражених коронавирусом, одразити на здравствени систем?

Од почетка пандемије у Кантону Сарајево регистровано је 6.357 случајева заразе коронавирусом. Излијечених је 4.987, а преминуле су 102 особе. Тренутачно је активно 1.268 случајева. Све су ово показатељи изузетно озбиљне епидемиолошке ситуације.

СЕБИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ, директорица КЦУС-а

”Не знамо колики ће бити проценат оних који ће развити Covid-19 болест, али, у сваком случају, сасвим је очигледно да је ситуација изузетно озбиљна.”

Из Завода за јавно здравство Кантона Сарајево кажу како је оваква ситуација очекивана, јер Covid-19 прати временске прилике. Истичу, такођер, да већина заражених испољава само блаже симптоме, али да је евидентирана трасмисија вируса и повећање броја заражених.

ЕМИНА КУРТАГИЋ-ПЕПИЋ, епидемиологиња ЗЗЈЗ КС

”Бројке увијек не говоре. То говори у прилог и овај број смртних случајева који по статистици СЗО – на 100 случајева, могуће је од 0,5 до 2 смртна случаја. Ми имамо број умрлих који одговара нешто већем броју заражених. Моје увјерење је да је више обољелих у Кантону Сарајево, него тестираних.”

Све ово итекако утјече на здравствени сустав. Од јучер је упражњено мјесто вршитеља дужности министра здравства Кантона Сарајево, а тај сектор је на измаку снага.

ИЗЕТ ХОЧКО, предсједник Синдиката доктора и стоматолога КС

”Здравствени систем, буквално, у Кантону Сарајево је пропао. У задњих пола године ми немамо министра здравства, и онај који је био на тој функцији ништа није радио. Нажалост, све ово што се дешава, сав нерад и незаинтересираност је дошла на наплату и нажалост, наплата ће бити у људским животима.

СЕБИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ, директорица КЦУС-а

”Генерално вам је ситуација таква да ко ради – ради, ко не ради – не ради, и са министром и без министра. Они који су научили да раде, као што радимо ми у КЦУС-у, немају никаквих проблема. Они који не желе радити, увијек ће наћи неки разлог, био то министар или не био.”

Синдикат доктора медицине и стоматологије КС је, у протеклих неколико мјесеци, у више наврата од Владе и Кризног стожера Кантона тражио властити ангажман у овој борби, али одговор надлежних нису добили. Прогнозе су песимистичне – што због броја заражених што због неадекватне организације борбе против епидемије.

ИЗЕТ ХОЧКО, предсједник Синдиката доктора и стоматолога КС

”Ја сам, овога тренутка, тотални песимиста јер сваког дана је све више здравствених радника ван строја. Свакога дана пристижу бројке доктора и осталих медицинских радника који су заражени, обољели од короне. Тако да сав терет пада на оне који су изморени, којих нема довољно.”

Хочко каже да је за лабилност здравственог сустава крив вишегодишњи нерад и незаинтересираност надлежних. На нама је заштитити властито здравље и без пријеке потребе не оптерећивати, ионако лабилан, здравствени сустав.