Влада Кантона Сарајево је утврдила Приједлог закона о допуни Закона о туризму Кантона Сарајево, те га упутила у скупштинску процедуру, а с обзиром да се ради о хитној мјери помоћи привреди, предложено је усвоји по хитном поступку.

Ова допуна Закона подразумијева умањење износа плаћања чланарине Туристичкој заједници за 50 посто, односно са досадашњих 0,05 посто на 0,025 посто.

“Циљ овог умањења чланарине је растеретити привреду, али и омогућити Туристичкој заједници Кантона Сарајево, којој је ова чланарина директан приход, да дио тих средстава искористи за промоцију туристичких потенцијала Кантона Сарајево и друге видове пословања”, истакао је министар привреде КС Аднан Делић.

Истакао је да је Влада КС опредијељена да смањењем парафискалних намета на неки начин олакша пословање привредним субјектима који су, због здравствених мјера које проводе кризни штабови, претрпјели и још увијек трпе велике посљедице у пословању, иако је и сама Туристичка заједница претрпјела значајне негативне посљедице, што се може видјети и по уплатама чланарина које су од почетка пандемије, из мјесеца у мјесец бивале све мање, те је износ уплаћених чланарина у 2020. години мањи за 37,61 посто у односу на 2019. годину.