Поводом четврте годишњице смрти Фидела Кастра, на Куби је низом комеморација одана почаст револуционарном лидеру који је на челу те земље био скоро пола стољећа.

Вођа борбе за ослобађање Кубе од утицаја страних сила, Кастро је у 91. години преминуо на данашњи дан 2016. године.

“Фидел Кастро је постао херој потлачених народа у свијету предводећи изванредан интернационализам и солидарност Кубе“, казао је амбасадор Кубе у Анкари Луис Алберто Амарос Нунез.

Амарос је казао да се Фидела Кастра сјећају сви људи који поштују његов лик и дјело.

“Сви се народи свијета који воле мир и правду данас подсјећају на Фиделове идеје. Сви који форсирају и шире солидарност како би се Ковид-19 обуздао, умјесто да се понашају с егоизмом и окрутношћу, сљедбеници су Фидела. Сви који се супротстављају експлоатацији и хегемонијским злоупорабама империјализма су сљедбеници Фидела. Сви који се боре за бољи свијет размишљају о Фиделу“, казао је амбасадор Амарос.

Куба је у јеку пандемије Ковид-19 у више земаља свијета послала 3.700 љекара и медицинских сестара како би помогла у борби против коронавируса, а амбасадор Амарос је казао да је тај потез у складу са изјавом коју је Фидел Кастро дао 2003. године када је казао да Куба у свијет може слати љекаре, а не бомбе и паметно оружје.