Бајрамски обичаји у свим дијеловима Босне и Херцеговине углавном су исти. Посјећује се родбина, дружи са са пријатељима, а када је Курбан бајрам ту је и обавеза приношења жртве. Неизоставан дио Бајрама у Босни и Херцеговини је и баклава. Наравно, тако је и у Травнику, гдје је боравио наш колега Амир Џидић.

Травник је један од најстаријих градова у Босни и Херцеговини, па због тога и не чуди што су бројне, па и бајрамске традиције кренуле управо из овога града…

Једна од тих традиција свакако је и бајрамска баклава. У Травнику ову посластицу, причају нам Џемаил Ибрановић и Мустафа Инџић, зову и колач са хиљаду мајстора.

“Пођеш од зрна које треба посијати, припремит земљу да то никне. Кад израсте пожењеш, па ваља самљет. Добијеш брашно, имаш један дио за баклаву. Хајд даље, сад треба шећер. Исто тако за шећер. Орах. Колико је људи укључено у читав тај процес? А Бајрам не може без баклаве. Не може, јер је то ударни печат”, каже Џемаил Ибрановић.

Вјерска обавеза муслимана за овај Бајрам је и курбан, односно приношење жртве у име Бога. Сам приступ овој традицији током година се мијењао. Услови у којима сада живимо једноставно не дозвољавају да се курбану посветимо на начин како је то некада било. У Травник, присјећају се наши саговорници, сточари су курбане доводили уочи Бајрама и продавали их баш у непосредној близини Шарене џамије.

“Курбани су се водили кућама, ове џематлије које су клали курбане, јер су услови били такви, значи сви смо ми становали углавном у породичним кућама, које су имале и авлије и магазе и башће”, прича Мустафа Инџић.

Бајрам је такође благдан којем се посебно радују дјеца. И у Травнику се ова традиција поштује.

“Имамо ту ове већ устаљене традиционалне обичаје као што је да се дјеца буде рано ујутру да би могла отићи на Бајрам намаз, да дјеца очекују ону бајрам банку”, каже Ахмед Адиловић, муфтија травнички.

Дјеца воде главну ријеч и приликом подјеле курбана. Та традиција им је такође прилика не само да додатно попуне бајрам банку, него и да се идући од куће до куће друже и размјењују бајрамске утиске.