Премијер Косова Албин Курти изјавио је да захтјев за опозив Владе нема никакве везе ни са санкцијама, ни са повлачењем трупа САД, већ са “једним готовим споразумом за размјену територија измедју Косова и Србије”.

“Ова предсједничка трговина захтијева пад Владе. Предсједничка трговина са Владом коју ја водим је немогућа. Покушао је (Тачи) да прогласи ванредно стање, зашто је није прогласио. Отишао је у Бијелу кућу да постигне споразум, зашто га није урадио. Са мном као премијером и са овом владом се не може прогласити ванредно стање док се не створи ванредно стање и нема споразума ни у Бијелој, нити Зеленој нити Црвеној кући за размјену територија између Косова и Србије. Зато је потребно смијенити ову владу, да се ја требам уклонити како би се отворио пут и проглашавању ванредног стања и истовремено и оне предјседничке трговине о размјени територија”, казао је Курти.

Он је рекао да је више него икада убијеђен да постоји готов споразум.

“То ми је потврдио и предсједник са састанку који сам имао са њим. Он ми је на састанку са њим три пута поновио ‘укини таксу и идемо заједно у Вашингтон да постигнемо споразум и скинемо заувијек Србију са врата’. Ови претходни премијери су именовани министри, једино смо ја и ти изабрани од народа. Ја и ти ћемо завршити овај посао”, казао је Курти.

“Значи није идеја да се укине такса да би почео дијалог. Идеја је да се укине тарифа да би се споразум потписао. Наравно такве предсједничке трговине штетне за Косово не могу мене имати за сарадника и док сам на функцији премијера оне нису могуће”, казао је Курти.

Рекао је да је током прошле недеље било покушаја пуча на Косову.

“Вјеровали или не, ја сам данас задовољан да није проглашено ванредно стање. Прије недељу дана је било покушаја државног удара у Републици Косово. Изаћи ће транскрипти састанка Вијећа сигурности. Било је покушаја пуча, зауставили смо га. То је наш успјех”, казао је он.

Подвукао је да није као остали премијери.

“Ова столица је у функцију нечега другог, док је раније била у функцији нечега сасвим другог”, казао је Курти.