Косовски званичници који су јуче у Минхену потписали споразум о обнови саобраћајних веза између Београда и Приштине, нису имали одобрење нове владе, изјавио је нови косовски премијер Албин Курти.

Како је рекао, два споразума су потписали званичници које је овластио бивши министар Пал Лекај и цијели преговарачки процес је обављен прије почетка рада нове владе.

“Стога ови званичници нису добили овласти нове владе за преговарање или потписивање споразума. Штавише, ни текст споразума није представљен ни јавности нити Влади”, написао је Курти на свом Фацебоок профилу.

Курти није навео хоће ли се нова влада придржавати наведеног споразума. Додао је како је у цијелом процесу најважнија транспарентност.

“Иако су све везе и унапрјеђење инфраструктурних стандарда од пресудног значаја за развој наших земаља и дио европске визије за регионалну сарадњу и добросусједске односе, ипак је врло важно да процес буде транспарентан, резултат истинских преговора и потпуно у складу са суверенитетом и законима земље, економским приоритетима и у складу с обавезама проистеклим из Споразума о стабилизацији и придруживању”, поручио је Курти.

Споразумом који је потписан на безбједносној конференцији у Минхену предвиђена је успостава жељезничког саобраћаја између Београда и Приштине, те завршетак градње аутопута између та два града. То је био први договор Косова и Србије послије 14 мјесеци, након што је дијалог о нормализацији односа двију страна блокиран у новембру 2018. године када је Косово увело царине од 100 посто на производе из Србије и БиХ.