Становници аустријске покрајине Тирол морат ће од петка имати негативан тест на коронавирус да би могли путовати изван покрајине, изјавио је канцелар Себастиан Курц.

Приближно 290 случајева новог, заразнијег, јужноафричког соја вируса потврђено је у Тиролу, а више од 120 тих случајева је активно, рекао је он, извјештава АП.

Ти случајеви су концентрирани у округу Сцхwаз, источно од Инсбрука, и представљају највеће жариште тог соја коронавируса у Еуропској унији.

Аустријске власти су у понедјељак упозориле Аустријанце да не путују у Тирол, популарну скијашку област која граничи с Њемачком, Италијом и Швицарском.

Власти Тирола су се одупирале рестрикцијама, али су у понедјељак донијеле низ мјера, које укључују више полицијских контрола ношења маски и физичког дистанцирања и обавезан негативан антиген тест прије кориштења жичаре или ски-лифта.

У Аустрији су поновно отворене школе, продавнице, фризерски салони, музеји и зоолошки вртови, послије готово шестотједног закључавања.

Полиција ће, уз подршку војске, надгледати провођење нових прописа на путевима, рекао је Курз и позвао власти Тирола да дјелују да се тај сој вируса не шири даље унутар покрајине.

Указао је на прелиминарне резултате мале студије која је показала да је цјепиво АстраЗенеце и Оxфорде, једно од три која су одобрена у ЕУ, само минимално ефикасно против благих до умјерених случајева ЦОВИД-19 изазваних јужноафричким сојем.

“То је велики проблем, јер готово 50 посто инјекција које ће нам стићи до љета су АстраЗенеца. Тако да морамо урадити све што можемо да спријечимо ширење овог модифицираног соја“, рекао је Курз.

“Ако се мутација као што је та јужноафричка буде ширила брзо и снажно, то ће коштати много људи њихових живота и пут ка нормалности ће поновно бити мјесецима одгођен“, казао је аустријски канцелар.