Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је данас да се он и савезници из Источне Европе залажу да ЕУ прилагоди начин дистрибуције вакцина против ковида 19 након притужби о неравномјерности у том погледу.

Курц и лидери Бугарске, Чешке, Словеније, Летоније и Хрватске писали су прошле седмице шефовима Европске комисије и Савјета Европе, истичући да се дистрибуција не одвија у складу са популацијама чланица као што је било договорено.

Противници Курца оптужили су га да покушава да пребаци кривицу са своје владе за релативно спор темпо вакцинације.

ЕУ има механизам за прерасподјелу доза које преостану када други не преузму свој цијели пропорционални дио, а Комисија је саопштила да је на чланицама да одлуче да ли желе да се врате методи која се строго заснива на популацији.

“Потребно је развити механизам корекције”, рекао је Курц на конференцији за новинаре са својим бугарским, чешким и словеначким колегама након састанка којем су се лидери Хрватске и Летоније придружили видео-везом.

Он је додао да предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједник Европског вијећа Шарл Мишел раде “на проналажењу рјешења”.

Бугарска и Летонија дале су прву дозу вакцине најмањем дијелу своје одрасле популације који износи по 4,1 одсто, наводи се у извјештају Европског центра за превенцију и контролу болести.

На Малти је тај број 14,9 одсто, а у Аустрији 7,8 одсто.