Аустријски канцелар Себастијан Курц обећао је данас грађанима да ће у наредних 100 дана сви који желе да се вакцинишу против коронавируса то бити и у могућности да учине.

“Постоје разне информације о актуелној ситуацији у Аустрији и зато разумијем да су грађани узбуђени. Због тога желим да пренесем праву слику стања. Најважнија вијест је да вакцина дјелује и да вакцинација напредује. Од пет милиона грађана који, према истраживањима, желе да се вакцинишу, до сада је једна четвртина добила цјепиво. Тиме смо тренутно међу првих 10 земаља у Европи и првих 20 у свијету”, објаснио је Курц у видео поруци грађанима.

Он је истакао да није грађанима сигурно битно међународно рангирање, већ када ће моћи да се вакцинишу.

“Иако добијамо свега 50 одсто договорених количина, могу најавити да ће у наредних 100 дана свима који желе да се вакцинишу бити понуђена вакцина”, подвукао је Курц, додајући да ће тиме бити могуће да се земља врати нормалности до љета.

Курц је објаснио да, према плану имунизације, у априлу вакцину могу да добију све особе старије од 65 година, да ће то у мају бити понуђено свима старијим од 50 година, а потом свим осталим грађанима.