Џаред Кушнер, зет и виши савјетник америчког предсједника Доналда Трампа посјетит ће ове седмице Саудијску Арабију и Катар у покушају даљњих дипломатских договора у регији прије напуштања Бијеле куће, извијестили су медији.

Посјета ће се усредоточити на рјешавање спора између Катара и савеза који предводи Саудијска Арабија, извијестио је Вол Стрит Журнал, али бројна питања могла би бити на дневном реду.

Његово путовање долази неколико дана након атентата на иранског нуклеарног научника за који је окривљен Израел, појачавајући напетости у регији, преноси АФП.

Путовање Кушнера долази и док сат откуцава Трампово вријеме на функцији, до 20.јануара када би изабрани предсједник Џо Бајден требао положити заклетву.

Кушнер је тражио разне договоре у регији арапских земаља.

Посљедњих мјесеци Бахреин и Уједињени Арапски Емирати најавили су нормализацијске уговоре с Израелом према такозваном Абрахамовом споразуму, иза којег је Бијела кућа коју заступа Кушнер.

Судан се такођер начелно сложио да нормализира везе с Израелом.

Међусобна забринутост због Ирана поступно је зближавала Израел и заљевске државе, уз америчко потицање, а 23. новембра било је извјештаја да је израелски премијер Бењамин Нетањаху одржао тајне разговоре у Саудијској Арабији.

Израелски медији потакли су нагађања да се Израел можда приближава нормализацији веза с највећом заљевском силом.

Ријад је, међутим, порекао да се догодио састанак Нетањахуа и принца Мохамеда.

Саудијска Арабија јавно је инсистирала да ће се држати десетљећима старог става Арапске лиге да нема везе с Израелом док не постигне мировни споразум с Палестинцима.

Саудијска Арабија, УАЕ, Египат и Бахреин увели су Катару зрачни, поморски и копнени ембарго од јуна 2017. због њиховог инсистирања да је Доха преблизу Ирану и радикалним групама. Катар негира оптужбе.