Према саопштењу Свјетске здравствене организације животиње нису извор заразе коронавирусом и не постоји могућност преноса овог вируса са животиња на људе. Свака од животиња има свој коронавирус, али он нема никакве везе са човјеком. И у случају кућних љубимаца – изузетно је битна њихова хигијена.

Према неким првим информација прликом настанка коронавируса, вирус се пренио са животиња на људе. Ова информација није тачна јер, како кажу стручњаци, а потврду је дала и Свјетска здравствена организација, коронавирус се не може пренијети са животиња на људе нити обрнуто.

Према ријечима ветеринара, ако неко у породици оболи од корнавируса мора бити обазрив према кућном љубимцу. Нема мажења и љубљења јер, како је речено, животиње не могу бити извор заразе, али могу бити преносници вируса на другог човјека.

Све животиње имају физиолошке потребе, али приликом извођења кућних љубимаца на отвореном треба им ограничити вријеме и простор на којем се крећу. При повратку кући потребно је обавезно обрисати шапе кућном љубимцу, уз придржавање свих прописаних хигијенских мјера.

Кућни љубимци вас не могу заразити, али могу бити преносиоци заразе, опет захваљујући неодговорном појединцу. Хигијена је основ свега у борби против коронавируса.