У посљедња 24 сата у Босни и Херцеговини пријављено је шест смртних случајева од посљедица COVID-19, од тога пет у Федерацији БиХ и један у Републици Српској. Регистрована су 102 нова случаја заразе новим вирусом корона.

ФБиХ: Пет особа преминуло, 58 новозаражених

У протекла 24 сата, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 5 смртних исхода. Преминули су три мушкарца из Бановића, Градачца и Тешња, те двије жене из Грачанице и Тешња.

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 1050 узорака, од којих је 58 позитивно на SARS-CoV-2

Нови случајеви регистрирани су у Сарајевском, Унско-санском, Западно-херцеговачком, Херцеговачко-неретванском, Средњобосанском и Тузланском кантону/жупанијама.

До сада је тестирано укупно 102 892 узорака, а SARS-CoV-2 је потврђен код 9689 особа.

Закључно с данашњим даном, у Федерацији БиХ опорављено је 6092 пацијента, док је тренутно активно 3338 случајева позитивних на SARS CoV-2.

С данашњим даном, укупан број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 259, од тога 166 особа је мушког (64%) и 93 особа женског спола (36%), саопћено је из Завода за јавно здравство ФБиХ.

РС: Једна особа преминула, 44 позитивних на коронавирус

У Републици Српској у посљедња 24 сата регистрована су 44 нова случаја вируса корона, док је једна особа преминула.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 сата, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Болници Св. Врачеви у Бијељини извршено је тестирање 563 лабораторијског узорка, а нови вирус корона потврђен је код 44 особа у Републици Српској.

Ради се о 26 мушких и 18 женских особа, од којих је осам млађе, 33 средње и три особе старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 10 особа је из Добоја, по пет из Прњавора и Градишке, по три из Бањалуке, Бијељине, Источне Илиџе, Пала и Теслића, двије из Шамца и по једна из Зворника, Кнежева, Козарске Дубице, Котор Вароша, Лакташа, Модриче и Сокоца.

У посљедња 24 сата, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је један смртни случај код којег је потврђено присуство новог вируса корона. Ради се о мушкарцу старије животне доби из Власенице.

До сада је у Републици Српској потврђено 6.186 случајева вируса корона, а преминуло је укупно 212 особа код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило укупно 3.661 особа, тестирано је укупно 57.807 особа.

Укупан број хоспитализованих је 270, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 60, а у општим болницама 210.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.665 особа, а надзор је завршен код 46.748 особа, саопштио је Институт за јавно здравство Републике Српске.

У Кантону Сарајево 12 новозаражених, опорављене 52 особе

Према јутрошњим подацима Завода за јавно здравство, у Кантону Сарајево је потврђено 12 нових случајева заразе коронавирусом, од чега њих осам или 66,67 посто припада породичним кластерима, те су у самоизолацији од раније.

Ово су резултати тестирања 198 узорака прикупљених од 14. до 16. аугуста ове године, али су анализирани у протекла 24 сата.

Током јучерашњег дана евидентиран је опоравак 52 особе, чиме је број активних случајева инфекције коронавирусом тренутно 921, што је смањење за око 33 % случајева у односу на прије 13 дана.

Подсјећамо да је тада, 4. аугуста, број активних случајева у Кантону Сарајево био 1.366 особа.

На болничком лијечењу, у Изолаторију Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, налазе се 52 особе, док један пацијент користи потпору респиратора при дисању. С овог болничког лијечења јучер је отпуштено осам особа.

У протекла 24 сата, није било преминулих од посљедица заразне болести COVID-19, тако да је укупан број умрлих у Кантону Сарајево остао 60.

У самоизолацији се тренутно налази 1.499 особа.

Према подацима Завода, у Кантону Сарајево је од почетка пандемије коронавируса евидентирана зараза овим вирусом код 3.413 особа, док су укупно опорављене 2.432 особе.

ХНЖ: Тијеком викенда преминуле двије особе, 34 нова случаја заразе

Тијеком протеклога викенда у Клиници за инфективне болести Свеучилишне клиничке болнице Мостар преминули су жена из Дрвара рођена 1946. и мушкарац из Коњица рођен 1943. године.

На болничком лијечењу тренутно је 28 болесника, од којих су два на неинвазивној механичкој вентилацији, а остали су клинички стабилно.

У СКБ Мостар тијеком викенда (петак, субота и недјеља) су тестирана 542 узорка. У Херцеговачко-неретванској жупанији позитивних је 34 и то: 18 из Мостара, 7 из Прозора-Раме, 5 из Коњица, 3 из Читлука и 1 из Стоца.

Жупанијски и опћински санитарни инспектори издали су укупно 1677 рјешења о самоизолирању и изолирању, саопћено је из Кризног стожера Министарства здравства, рада и социјалне скрби ХНЖ.

ЖЗХ: 14 нових случајева коронавируса

У протеклих 48 сати на подручју Жупаније Западнохерцеговачке на присуство коронавируса тестирано је 47 особа.

Регистрирано је 14 новозаражених особа, и то 3 мушке особе из Широког Бријега, 9 мушких особа из Груда, те 1 мушка и 1 женска особа из Посушја.

У самоизолацији налази се 136 особа.

На подручју Жупаније Западнохерцеговачке на присуство коронавируса позитивно је 120 особа, и то из Широког Бријега 38, Љубушког 6, Груда 48 и Посушја 28, саопћено је из Завода за јавно здравство ЖЗХ.

КЦУС: Десет позитивних на COVID-19 из више бх. градова

У изолаторију на Подхрастовима у Сарајеву, према јутрошњем извјештају из Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, смјештена су 52 пацијента позитивна на коронавирус.

Међу пацијентима у Подхрастовима је и седам њих са тешком клиничком сликом који су у интензивној њези. У протеклих 48 сати није било смртних случајева.

КЦУС је завршио и тестирање 59 узорака на COVID-19, а позитивна су четири из Витеза, три из Травника, два из Бугојна и један из Јајца, потврдила је за Фактор проф. др. Себија Изетбеговић, генерална директорица КЦУС-а.