Клинички центар Универзитета у Сарајеву (КЦУС) упутио је отворено писмо јавности реагирајући на наводе појединих љекара КЦУС-а објављене у одређеном броју медијима, уз тврдњу да је ријеч о “изношењу низа неистина и клевета које уносе и шире немир међу грађанима”.

Како се наводи у саопћењу, КЦУС обавјештава јавност да сви његови упосленици улажу надљудске напоре у борби против пошасти – коронавируса.

“У ситуацији када се дуже од годину дана боримо за сваки живот наших болесника немамо времена ни могућности освртати се на политикантске спинове”, истиче се.

Подсјећају да је КЦУС здравствена установа терцијарног нивоа здравствене заштите у којој се хоспитализирају и лијече тешки и критични Covid-19 пацијенти, који имају и највећу стопу смртности. Оцјењује се да наводи у медијима у којима се КЦУС-у инпутирају лоши резултати и стварају алузије о нереду и немару њгових упосленика, а у сврху стварања слике неповјерења грађана, не помаже никоме а понајмање пацијентима и грађанима.

“Неаргументовани и тенденциозни текстови стварају немир код грађана, што ствара и додатни притисак и код љекара и медицинског особља који раде са најтежим болесницима. КЦУС поред Кантона Сарајево прима најтеже болеснике и из других – суоснивачких кантона, стога је некоректно од КЦУС-а правити мету пласирањем неистинитих информација. Ниједан болесник који је захтјевао хоспитализацију није враћен нити му је ускраћена услуга”, подвлаче на КЦУС-у.

Додаје се да су, иако је Клинички центар Универзитета у Сарајеву поднио терет најтежих Covid-19 пацијената са 48.994 заражених у КС што је скоро једнако броју Covid 19 пацијената у цијелом ентитету РС са 54.958 (смртност 5 посто), успјели значајно смањити смртност у КС на 1.97 посто.

“Као што се да видјети резултати рада здравствених радника, љекара и медицинског особља приказани су ниским процентом смртности у КС, док су резултати лошег рада Кризног штаба, Министарства здравства и Владе КС приказани великим процентом новозаражених грађана, тј. разбуктавањем пандемије. Због тога је Кризни штаб КЦУС-а упутио Тужилаштву Захтјев за провјеру рада Кризног штаба КС и Владе КС, крајем марта”, истиче се у саопћењу.

Оцјењује се да се сва одговорност погрешних поступака Кризног штаба и Владе Кантона Сарајево, који су својим нечињењем и погрешним чињењем довели све грађане Кантона Сарајево у изразиту животну опасност, покушава пребацити на КЦУС.

“Дакле, КЦУС санира штете и посљедице лоших одлука Кризног штаба КС и Владе КС. Клинички центар Универзитета у Сарајеву стоји иза сваког свог упосленика, а посебно иза наших анестезиолога “, закључује се у писму јавности упућеном с КЦУС-а.