На Клиничкој микробиологији Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) данас је откривено присуство новог соја вируса САРС- ЦоВ -2. Од 18 тестираних узорака нови сој вируса потврђен је код 15 грађана, а на основу података молекуларне епидемиолошке ситуације на глобалном нивоу, процијењено је да се ради о британском соју.

По ријечима шефице ОЈ Клиничка микробиологија проф.др. Амеле Дедеић – Љубовић, узорци који су укључени у ово пилот тестирање запримљени су 24. и 25. фебруара ове године у Лабораториј за молекуларну дијагностику вируса КЦУС-а.

Узорци су пробрани на основу високог позитивитета за присуство САРС-ЦоВ-2 и са различитих локалитета. С подручја Кантона Сарајево узети су узорци из опћина Стари Град (три узорка), Центар (два узорка), Нови Град (три узорка), Илиџа (три узорка) и Вогошћа (четири узорка). С подручја Унско – санског кантона узорци су узети у Бихаћу (један узорак) и Цазину (два узорка). Стандардни сој који потиче из Wухана, детектован је код преостала три од 18 тестираних узорака (по један из Старог Града, Илиџе и Вогошће) – казала је проф. Дедеић -Љубовић.

Варијанте САРС-ЦоВ-2 дефинисане су специфичним асортиманом мутација, од којих су многе од релативног значаја, како за еволуцију вируса тако и за јавно здравље. Директорица Дијагностичких дисциплина КЦУС-а, проф.др.Сандра Вегар –Зубовић истиче де се, са научног гледишта, у фокусу интереса налазе три варијанте вируса које карактерише брже ширење.

То су варијанта почетно идентифицирана у УК (Б.1.1.7), варијанта која потиче из Јужне Африке (Б.1.351) и варијанта бразилског поријекла (Б.1.1.28). За све ове три варијанте вируса заједничко је присуство најзначајније Н501Y мутације која утиче на рецептор – везујућу домену С вирусног протеина. Вирус се својим С протеином спаја са специфичним целуларним рецептором што му омогућава продор у хуману ћелију током инфекције. Откривена мутација Н501Y потенцијално омогућава чвршћу везу вируса са рецепторима хуманих ћелија. Битно је напоменути да сви рутински реал-тиме РТ-ПЦР тестови који се изводе у КЦУС- ОЈ Клиничка микробиологија детектују гене који нису обухваћени мутацијама, што нам омогућава откривање како почетних (Wухан), тако и варијантних лоза САРС-ЦоВ-2. То се додатно потврдило и овим тестирањем – изјавила је проф.др. Вегар -Зубовић.

Нове варијанте циркулишу у цијелој БиХ

Генерална директорица КЦУС-а проф.др. Себија Изетбеговић истиче да најновији резултати тестирања показују да су нове варијанте САРС-ЦоВ-2, које дијеле најзначајнију- Н501Y мутацију, у великој мјери заступљене и циркулишу на подручују Босне и Херцеговине.

У посљедњих неколико дана забиљежен је знатан пораст броја Kовид-19 болесника, а тренутно у Изолаторију имамо 90 хоспитализираних. Капацитет изолаторија на Подхрастовима је 105 болесничких кревета. Најновији подаци говоре да у наредних неколико дана можемо очекивати и додатни пораст обољелих. Свјесни озбиљности ситуације данас смо одржали хитну сједницу Кризног штаба КЦУС-а на којој смо донијели низ битних одлука у циљу унапређења рада и побољшања постојећих услуга – навела је проф.др. Изетбеговић.

Респираторни центар у згради старе Хирургије

Једна од данашњих одлука, како је додала, јесте формирање респираторног центра са 40 болесничких кревета у кругу КЦУС-а, у згради старе Хирургије.

На овај начин ћемо проширити капацитете за средње тешко болесне у изолаторију Подхрастови, док ће изразито тешки болесници за које је неопходна инвазивна респираторна потпора бити хоспитализирани у новом респираторном центру у кругу КЦУС-а. Оваква организација рада олакшаће и нашим љекарима у смислу брже комуникације, а сходно мултидисциплинарном приступу у лијечењу корона болесника. Планирамо да се радови на опремању респираторног центра заврше током викенда, како бисмо почетком наредне седмице премјестили болеснике, медицинску и дијагностичку опрему- рекла је проф.др. Изетбеговић.

По њеним ријечима, трећи вал коронавируса могао би бити и најтежи до сада, с обзиром да је забиљежена мутација вируса, који је по писањима страних медија знатно заразнији, а пацијенти имају доста теже клиничке слике.

У оваквим условима морамо унапријед размишљати и подузети апсолутно све што је у нашој моћи како бисмо заштитили наше грађане. Свјесни смо и чињенице да су грађани уморни од маски и константних епидемиолошких мјера, али до доласка вакцине морамо бити стрпљиви. Свако попуштање мјера могло би имати несагледиве посљедице по здравље свих нас. Особље КЦУС-а ће пожртвовано и предано радити за добро наших пацијената – поручила је проф.др. Изетбеговић, саопћено је из КЦУС-а.