Привремене препоруке за употребу Фајзер – БиоНТех Covid-19 вакцине, за употребу у ванредним стањима, а на основу препорука које је дала Свјетска здравствена организација презентиране су на данашњем састанку координатора Кризног штаба и чланова тимова за вакцинацију КЦУС-а с представницима ЈУ Завода за јавно здравство КС.

Специјалиста епидемиологије из Завода за јавно здравство Аниса Бајрамовић упознала је присутне са најважнијим карактеристикама ове вакцине, саопћено је из КЦУС-а.

Према ријечима генералне директорице КЦУС-а Себије Изетбеговић, већ су припремљени спискови тимова и особља за вакцинисање, као и спискови особља које ће бити вакцинисано.

“Неће бити потребно складиштење на -80 степени. Вакцине ће се транспортовати из Мостара, тако да ћемо имати већ одмрзнуте узорке. Одмрзавање траје три сата на собној температури. У та три сата урачунавамо пријевоз до КЦУС и припрему особља и инвентара. Одмрзнута вакцина се може користити пет дана. За толико времена утрошит ћемо све вакцине које добијемо. Као што сам раније рекла, упосленици КЦУС-а медицинске струке спремни су радити колико год буде потребно да се процес вакцинације проведе брзо и сигурно”, казала је генерална директорица КЦУС-а, наводи се у саопћењу.