Државе чланице Европске уније очекују да дијалог о свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова буде настављен конструктивно, јер статус qуо није одржив, изјавио је вечерас специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану Мирослав Лајчак у Београду.

На заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем, Лајчак је рекао да је посјету региону почео у понедјељак у Приштини, гдеј му је било битно да дође што прије након одржаних избора и упозна саговорнике о детаљима процеса и прогресу који је направљен откако је почео дијалог.

“Не могу довољно да нагласим да је дијалог кључан”, казао је Лајчак.

Он је поновио да је Србија значајно напредовала у процесу евроинтеграција, а да је дијалог кључан за даљи напредак у том процесу.

“И у Приштини и у Београду послао сам исту поруку, да државе чланице ЕУ-а очекују да дијалог о свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова и свим отвореним питањима буде настављен конструктивно и у доброј вјери. Спремни смо да доведемо процес до успјешног окончања онолико колико су двије стране на то спремне”, изјавио је Лајчак.

Такође, навео је да државе чланице ЕУ-а очекују и да обје стране испуне све што је резултат ранијих договора у претходних десет година.

Он је изразио задовољство да “у Приштини постоји разумијевање да је дијалог од кључног значаја и да мора да се настави након формирања тамошњих институција”.

“Спремни смо да наставимо наш посао”, додао је Лајчак.

Специјални представник ЕУ је казао и да се са Сједињеним Америчким Државама враћају блиској сарадњи, јер ЕУ и САД дијеле исти циљ за Западни Балкан, а то је придруживање ЕУ.

Предсједник Србије Александар Вучић казао је да је са Лајчаком имао добар и садржајан разговор, те да га је Лајчак упознао са најважнијим сегментима разговора које је имао у Приштини, гдје је боравио прије посјете Београду.

“Србија је посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за наставак у сваком тренутку када на тај наставак буде позвана у Бриселу”, рекао је Вучић.

Он је казао и да Србија подржава активности, напоре и намјере Лајчака да се политиком компромиса дође до рјешења које би значило “дјелимично задовољство за обје стране без ултиматума и без наметнутих рјешења”.

“Оно што је важно је да Србија не поставља никакве рокове за долазак до компромисног договора, јер је много важније да направите некакав договор да дјелимично задоволи обје стране, него да се исхритреним рјешењима дође до катастрофе”, додао је Вучић.

Вучић је казао и да ће Србија инсистирати на потпуном спровођењу свега што је већ договорено, као што је формирање Заједнице српских општина.