Вођа грчке партије “Златна зора”, Никос Михалољакос осуђен је на 13 година затвора у кривичном суду у Атини који га је прошле недјеље прогласио кривим за вођење “криминалне организације”.

Суд у Атини пресудио је прије седам дана да је грчка партија неонацистичке идеологије, “Златна зора” криминална група, те да су њен оснивач и лидер Никос Михалољакос и други водећи функционери криви за злочиначко удруживање и да су им дио политичког плана била тешка кривична дјела, уз једно дјело убиства.

Данас су изречене казнеМихалолијакосу и за шест осталих кадрова те партије, међу којима је европосланик Јоанис Лагос, бивши члан “Златне зоре”, такође осуђен на 13 година затвора. Европски парламент треба да му на захтјев Грчке укине посланички имуитет када се изда налог за хапшење.

Суд је слиједио захтјеве тужилаштва и на 13 од 15 могућих година затвора, осудио и бившег портпарола партије Илијас Касидијариса и посланика Христоса Папаса, “десну руку” Михалољакоса.

Иста казна од 13 година затвора је изречена још двојици вођа партије проглашеним кривим за водјство “криминалне организације”, бившим посланицима Илијасу Панајотаросу и Јоргосу Герменису.

Само је Артемис Матеопулос, бивши Михалољакосов зет, осуђен на десет година затвора.

На доживотну казну затвора је осуђен активиста “Златне зоре” Јоргос Рупакијас који је признао кривицу за убиство антифашистичког репера Павлоса Фисаса.

На почетку прошлоседмичног читанња пресуде шеф странке, Михалољакос (62), проглашен је кривим као вођа криминалне организације, заједно с бившим функционерима и посланицима те странке Елијасом Касидијарисом, Јанисом Лагосом, Панајотисом Герменисом, Елијасом Панајотаросом и Никосом Папасом.

Још 17 чланова странке проглашено је кривим за чланство у злочиначком удружењу.

Михалољакос је био један од укупно 68 саоптужених на судјењу које је трајало више од пет година.

Оптужница је подигнута послије убиства тридесетчетворогодишњег антифашисте, репера Павлоса Фисаса, кога је у Атини у септембру 2013. године претукла и ножем избола група батинаша “Златне зоре”. Оптуженима се стављало на терет то убиство и још два покушаја убиства и сви су се у притвору од септембра 2013. године.