Лијечење КОВИДА-19 на друштвеним мрежама, иако званични лијек не постоји, све је чешће.

Јурица Араповић из Одјела за инфективне болести СКБ Мостар каже да све више људи одлази у приватне лабораторије и раде серолошке тестове, а када добију негативан налаз мисле да немају коронавирус.

“То је могуће потврдити само и искључиво ПЦР тестом”, рекао је Араповић.

Званични лијек за KОВИД-19 не постоји. Љекари пацијентима дају лијекове за које постоје студијски протоколи.

ПЕЂА КОВАЧЕВИЋ, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦа РС

„Дајемо лијекове за које у свијету постоје студијски протоколи, али са сигурношћу не знамо да ли то лијечи или не болесника”, казао је Ковачевић..

Уз званичне информације које провјерено добијамо од струке свакодневно свједочимо непровјереним информација, полуинформацијама, али и дезинформацијама. Колико могу бити опасне?

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

“Није то толико опасно, јер то су углавном додаци прехрани и неки витамини. То није толико опасно колико је опасно да су људи изван здравственог система. Ја апелујем да људи морају бити у здравственом систему и да се одмах по погоршању стања јаве, да би се могли лијечити”, објаснио је Дрљевић.

А када је у питању информисаност грађана о коронавирусу – одговор зависи од старосне доби. Нешто млађи грађани информације добијају на друштвеним мрежама, док они нешто старији више вјерују телевизији и штампаним медијима.

Дистанца, ношење маске, појачана хигијена. То је што сваки појединац може да уради. Лијечење пацијената ипак треба оставити струци.