Предсједатељ Клуба заступника ХДЗ-а БиХ ХНС-а у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић упутио је отворено писмо ЕУ дужносницма у којем истиче како Еуропска јавност и институције Еуропске уније морају бити упознати са стварним стањем и чињеницама које се догађају у БиХ.

“Уважени дужносници,

Заштита и промовирање темељних људских права и слободе уграђена је у Еуропску унију, представља бит њеног постојања и једиствен је примјер уважавања различитих идентитета и култура на еуропском простору. Заједничким снагама направљен је цивилизацијски искорак уграђен у темеље модерне Еуропе. Резолуција новог сазива Еуропског парламента о 80. обљетници почетка Другог свјетског рата, уз Резолуцију о еуропској савјести и тоталитаризму, јасно истичу опредијељеност еуропске обитељи и промишљању наше заједничке будућности. Особито желимо истакнути улогу радне скупине Еуропске пучке странке (ЕПП) за међукултурне односе и међурелигијски дијалог који дају неизмјеран допринос Босни и Херцеговини препознајући управо различитости које чине ову земљу. Ваши напори које улажете представљају неизмјеран допринос у свим изазовима пред којима се Босна и Херцеговина налази”, пише Ловриновић.

Он у писму подсјећа како је кроз цијелу своју повијест, Босна и Херцеговина била додир више различитих култура, религија и језика, својеврстан спој Запада и Истока.

Нажалост, истиче Ловриновић, то богатство различитости већ дуже вријеме наилази на тестове које у себи садрже елементе отворене дискриминације, културне нетрепељивости и религијске нетолеранције.

“Култура сјећања, која је уграђена у све Резолуције Еуропског парламента, на најгрубљи начин доведена је у питање посљедњим медијским нападима и отвореним пријетњама Католичкој Цркви у Босни и Херцеговини и узоритом кардиналу Винку Пуљићу”, напомиње он у писму.

Обљетница Блеибуршке трагедије и страшног злочина у којем су страдали десеци тисућа људи, цивила различитих вјера и националности, додаје се у писму, претворила се у покушај сегрегације и нескривеног пријезира према католицима у Босни и Херцеговини.

“Страшни комунистички злочини почињени прије 75 година отворено се величају са симболима и обиљежјима које су те злочине и починили. Призори који су се догађали у вријеме одржавања свете мисе у Сарајеву подсјећају на мрачна времена тоталитарних сустава које је Еуропа давно побиједила. С разлогом се бринемо да таква хушкања и величања тоталитарних сустава и оправдавање злочина неће престати и да у својој инстанци имају опасне намјере које је Еуропа одавно јасно и недвосмислено осудила”, наводи Ловриновић у писму.

Еуропска јавност као и институције Еуропске уније, сматра, морају бити упознати са стварним стањем и чињеницама које се догађају у БиХ.

“Отворене пријетње и напади постали су саставни дио опасних и отворених намјера укидања вјерских права и слобода, у овоме случају католицима у Босни и Херцеговини. Заједничким снагама морамо се суочити са страшним призорима којима смо недавно свједочили у Сарајеву и осудити такве појаве. Отворено друштво, друштво толеранције и уважавања морају бити императив еуропске Босне и Херцеговине, будуће пуноправне чланице Еуропске уније”, закључује Ловриновић у отвореном писму ЕУ дужносницима, приопћено је из ХНС-а БиХ.