Централна изборна комисија Босне и Херцеговине обавијестила је локалне заједнице у Босни и Херцеговини да имају обавезу да осигурају маске и дезинфекцијска средства, као и осталу заштитну опрему неопходну за гласање у условима пандемије коронавируса, међутим, многе локалне заједнице за то немају новца.

Док је 15. новембар све ближе, времена за расписивање тендера за набавку заштитне опреме више нема. Забрињава шутња државних органа власти, што је приморало ЦИК да упути дописе локалним заједницама од којих се тражи да набаве заштитну опрему за изборе, а позивајући се на члан закона који обавезује све органе власти у Босни и Херцеговини да помажу изборним органима.

ЖЕЉКО БАКАЛАР, предсједник ЦИК-а БиХ

“Тај дан ћемо у промету имати милион и по до два милиона људи и то може бити нови кластер. Сматрамо да би било крајње озбиљно да се средства осигурају. Ми то немамо у свом прорачуну, али држава мора да се стара за животе својих грађана”, рекао је Бакалар.

Захтјев ЦИК-а забринуо је многе начелнике општина које ионако имају велике губитке у касама због пандемије коронавируса.

НУСРЕТ ХЕЛИЋ, начелник Опћине Грачаница

“Буџет Грачанице о извршењу за 6 мјесеци је буџет кратак за три милиона, само када је ријеч о приходима за милион и нешто, можете мислити сада додатних 30 милиона. Ми смо уредно обезбиједили више од 100 хиљада за финансирање бирачких одбора и изборне комисије, али мораћемо се на крају одреци нечега да заштитимо грађане приликом избора”, казао је Хелић.

БОЈО ГАШАНОВИЋ, начелник Опћине Источни Стари Град

“Проблем је што су буџети заиста на резервама, због короне пуњење буџета неких 40 мање од ПДВ-а, и не знамо из којих средстава то да урадимо, али у сваком случају покушаћемо то да ријешимо”, нагласио је Гашановић.

Са епидемиолошког гледишта задржавања грађана на бирачким мјестима морају бити минимална, а провођење заштитних мјера максимално.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

“Релативно кратко траје сам процес гласања, уз идентификацију коју врши бирачки одбор и сам процес гласања, односно убацивања листића у гласацку кутију. Чланови бирачких одбора у том сегменту имати додатну улогу у смислу надзора цијеле епидемиолошке ситуације, провођењу мјера, упозоравању грађана да морају носити маске унутра приликом гласања и изласка, држање дистанце у редовима, дезинфекција руку”, објаснио је Зељковић.

Да ни локални избори у Босни и Херцеговини не могу проћи без компликација и немара државне власти, показује чињеница да немају слуха чак ни на захтјев ЦИК-а да заштите своје грађане. Једно је сигурно – гласање мора протећи уз максимално поштивање заштиних мјера, како бисмо избјегли пораст броја обољелих као што је то био случај у Србији и Црној Гори након избора.