Гласачки листићи из дијаспоре који су стигли у Централну изборну комисију до 25.новембра, бит ће убројани, остали не. Због чињенице да су се бројни бх. грађани из иноземства пријавили за гласање, а нису на вријеме добили гласачки материјал, па га нису могли ни вратити на вријеме, још пристижу бројне реакције: тврде, ријеч је о дискриминацији. Из ЦИК-а одговарају – учинили смо све што је у нашој моћи.

Гласачки листићи су у неке дијелове Грчке стигли тек прије три дана. Прекасно – јер су рокови за пристизање и признавање пошиљки из дијаспоре истекли, а свакако су се односили само на изборни материјал који је попуњен 15. новембра. Шта сада, питају се грађани Босне и Херцеговине који нису успјели да гласају, а планирали су? Сматрају да су оштећени и криве надлежне институције.

МИЛИЦА РИСТОВИЋ КРСТИЋ, амбасадор БиХ у Грчкој

”Радило се о томе да наши држављани до 15. новембра нису ни добили материјале, и ту је настала општа забуна с једне стране, а с друге, људи су били огорчени што нису могли да остваре своје право гласа.”

Пандемија коронавируса драстично је успорила пошиљке са гласачким материјалом на путу до својих дестинација, тврде у Централној изборној комисији и то, кажу, није њихова кривица. Материјале су послали мјесец дана прије избора. Продужили су рокове за признавање пошиљки са седам на десет дана од дана за гласање, и увели додатне олакшице за грађане земаља које су биле под блокадама.

ИРЕНА ХАЏИАБДИЋ, члан ЦИК-а БиХ

”Омогућили смо бирачима у прекоокеанским земљама и неким европским земљама за које је идентификована блокада у поштанском саобраћају, да све своје пошиљке могу да шаљу у ДКП-е. ДКП је ту коверту могао сачекати три дана и тек онда је послати ДХЛ-ом према Босни и Херцеговини и она би била прихваћена.”

Управо су се из појединих дипломатско-конзуларних представништава жалили на то да неки грађани и нису знали за ту опцију. Притужбе стижу и из других удружења из дијаспоре. Траже од Централне изборне комисије додатне напоре, како би глас сваког бирача који је уредно регистрован, на крају био и прихваћен.

КОНГРЕС БОШЊАКА СВИЈЕТА

”Једно овако отворено изоловање и беспотребно занемаривање БиХ грађана у исељеништву може имати несагледиве посљедице на све наше напоре да подстакнемо и унаприједимо улагање у домовину. Истовремено, у многим БиХ општинама гласови БиХ грађана из дијаспоре могу бити пресудни, тиме стављајући под упитник резултате ових избора уколико се глас дијаспоре занемари.”

Из ЦИК-а напомињу да су примили више од 62 хиљаде пошиљки, а да око 13 хиљада није преузето. Одазив бирача је око 60 одсто у односу на број регистрованих за гласање путем поште, што у ЦИК-у кажу да је у рангу са ранијим изборним циклусима. Међу земљама гдје је било блокада и гдје су уведене олакшице су Финска, Чешка, Мађарска, Канада, Сједињене Америчке Државе, Грчка, Француска, Русија, Аустралија и Малезија.