Док су свјетске владе провеле већи дио 2020. године покушавајући обуздати пандемију коронавируса, Колинсов рјечник је ријечју године прогласио “локдаун”, односно затварање.

У објашњењу Колинса стоји да је ријеч, која се дефинира као “наметање строгих ограничења путовања, социјалне интеракције и приступа јавним просторима” одабрана јер представља “уједињујуће искуство за милијарде људи широм свијета”.

Шест од десет ријечи које су ушле у ужи избор односиле су се на пандемију, а међу њима су “коронавирус”, “самоизолација” и “социјално дистанцирање”.

Уредништво Колинса је појаснило да је у 2020. ријеч “локдаун” употријебљена више од 250.000 пута у односу на само 4000 пута прошле године.

У ужем је избору била и ријеч “ТикТокер”, коју Колинс дефинира као “особу која редовито дијели или се појављује у видеозаписима на ТикТоку”, апликацији за дијељење видеозаписа.

И ријеч “БЛМ”, скраћеница од “Блек Лајвз Метер” (Црни животи вриједе) нашла се у ужем избору. Колинс је дефинира као “покрет који води кампању против расно мотивираног насиља и угњетавања”.