Велике гужве забиљежене су у баштама тек отворених пабова и ресторана у Лондону, након попуштања епидемиолошких мјера широм Енглеске.

Након неколико мјесеци забране рада, од понедјељка, 12. априла, баште угоститељских објеката у Енглеској поново су отворене за госте.

Истог дана у лондонском кварту Соху, велики број људи посјетио је пабове и барове, прослављајући дуго очекивано попуштање мјера.

Становници Енглеске након неколико мјесеци поново могу посјећивати продавнице, ресторане, пабове, фризерске салоне, теретане и друге услуге које се не сматрају основним, након што је Влада Велике Британије објавила да земља прелази на другу фазу ублажавања мјера против ширења коронавируса.

Пооштрене мјере у Енглеској су на снази од почетка јануара ове године, а слично је и у другим дијеловима Велике Британије, која је од почетка пандемије КОВИД-19 једна од најпогођенијих земаља у Европи са 127.000 смртних случајева.

Премијер Борис Џонсон и епидемиолози су ипак позвали на опрез, истакавши како је и даље велики број невакцинисаних те да би непоштивање правила социјалне дистанце и осталих мјера овог љета могло довести до новог пораста броја заражених.

Служење хране и пића унутар ресторана неће бити могуће бар до 17. маја, док ће позоришта, биоскопи, ноћни клубови и већина других мјеста остати затворена до даљњег.

Број новозаражених, хоспитализованих, као и смртних случајева опао је захваљујући закључавању и масовном програму вакцинације према којем је досад једном дозом имунизовано више од 60 посто одраслог становништва.