Британске власти пристале су да додијеле пун амбасадорски статус представнику Европске уније (ЕУ) у Лондону, послије вишемјесечног одбијања Лондона да то учини након иступања земље из чланства у Унији (Брегзит), саопштиле су данас обје стране.

Договор је постигнут послије састанка шефа британске дипломатије Доминика Раба и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједносји Жозепа Борела одржаног на маргинама састанка Групе седам индустријски најразвијених земаља свијета (Г7).

“Амбасадор ЕУ имаће статус у складу са статусом шефова мисија држава, укључујући агреман и уручење акредитивних писама шефу државе”, рекли су Борел и Раб и додали да ће особље делегације ЕУ имати привилегије и имунитет неопходан за ефикасно функционисање.

Послије Брегзита, двије стране су водиле преговоре да би утврдиле да ли амбасадор ЕУ у Лондону и његов тим треба да уживају пун дипломатски имунитет према Бечкој конвенцији, као дипломате суверене државе, или имунитет који се додјељује представницима међународних организација.