Британски министар финансија Риши Сунак објавио је нови програм помоћи у циљу ублажавања економских посљедица изазваних пандемијом коронавируса (COVID-19).

Програм помоћи је намијењен првенствено послодавцима који нису отпуштали упосленике него су их задржали уз скраћено радно вријеме.

Сунак је у обраћању у Доњем дому Парламента казао да ће Влада пружити помоћ у исплати плата упосленика те да ће компанијама које се суочавају с падом потражње бити понуђена опција краћег радног времена умјесто отпуштања запослених.

Истакао је да ће програм економске помоћи започети у новембру, трајаће шест мјесеци и бит ће отворен за сва мала и средња предузећа.

Додао је како би веће компаније могле имати користи од овог програма само ако би њихов промет опао током кризе.

Министар је казао да ће према овом програму упосленицима који буду радили најмање трећину досадашњег радног времена бити исплаћено најмање 77 посто њихових досадашњих плата, од чега ће 55 посто исплаћивати послодавац, а 22 посто држава.

“Не можемо спасити сваку фирму и свако радно мјесто, ниједан министар финансија то не може учинити”, рекао је Сунак, додајући да ће Министарство у оквиру програма подржати само одржива предузећа, те да ће услов бити одржавање најмање једне трећине радног времена.

Други програм економске помоћи у земљи, који је започео у мају, завршит ће се 31. октобра.

У оквиру овог програма, за који је издвојено око 50 милијарди фунти из буџета, упосленицима се исплаћује 80 посто плате, која не прелази 2.500 фунти, односно 2.740 еура.