Фабрика соде Лукавац и Рудник угља Крека постигли су договор да на подручју бившег површинског копа „Лукавачка ријека“ почне депонирање кречног талога који је нус производ у процесу производње Фабрике соде. Мјештани насеља Хускићи у Опћини Лукавац, у чијој близини се гради ова депонија, противе се томе, јер страхују за здравље грађана и тврде да од мјештана нико није тражио сагласност за изградњу ове депоније.

Овдје на локацији бившег површинског копа лукавачког рудника у склопу Рудника угља Крека Тузла, већ мјесец дана трају припремни радови на локацији гдје ће се у будућности одлагати кречни талог који настаје у процесу производње у Фабрици соде Лукавац. Екипи ТВ БиХ није дозвољено снимање на овој локацији, да забиљежимо како трају ови припремни радови.

Ова локација је иначе у склопу МЗ Хускићи, која броји негдје око 1 000 становника. Њих преко 400 недавно је потписало петицију којом изражава своје противљење да се на овом мјесту одлаже кречни талог из Фабрике соде Лукавац.

ИБРАХИМ САРАЈЛИЋ, предсједник Вијећа МЗ Хускићи, Лукавац

„Постоји низ канцерогених материјала као што је манган, као што је жива, као што је алуминијум, а сви градјани Лукавца знају да једини чисти зрак долази са ове баш сјеверне стране, са подручја Сребреника. И значи с временом честице зрака те отровне ће се ширити на комплетан Лукавац”.

ИЗЕТ ЂУЛИЋ, Мјесна заједница Хускићи, Лукавац

„ Ми ћемо са свим грађанима бити и ако немамо другог рјешења, има тај некакав непослух, изићи, покушати заградити ову цесту, па Боже мој, ако имају већу силу.“

ЕДИН ДЕЛИЋ, начелник Опћине Лукавац

“Ова локација о којој се сад говори је око 3 км удаљена од насеља Хускићи, дакле два пута више него што смо ми сад од овог старог „бијелог мора“. Није предвиђено одлагање на површину него у кратере који су добивени рударским радовима и предвиђено је подузимање мјера хидроизолације, како испод тако изнад, и предвиђено је одлагање чврстог материјала.То је поступак који нема штетних утицаја по околиш“.

Ресорни кантонални министар наглашава да за пројекат одлагања кречног талога из Фабрике соде Лукавац није требала сагласност нити околинска дозвола већ је то пројекат од обостране користи за Фабрику соде и Рудник угља Крека који по закону мора рекултивисати напуштене рударске базене.

ЗВЈЕЗДАН КАРАЏИН, министар заштите околиша у Влади ТК

„Оно што треба да знате да ће се Фабрика соде вјероватно за двије године, уколико не нађу алтернативне локације за своја одлагалишта, сусрести са великим проблемом, чак са могућношћу прекида даљег рада и због тога се већ дуже времена разматра могућност кориштења деградираних површина некадашњих површинских копова.“

У Фабрици соде су нам казали да неће коментирати пројекат изградње нове депоније за кречни талог у Хускићима. Извјесно је да је нова депонија нужност за даљни рад Фабрике соде јер је постојећа депонија у близини Фабрике, уз магистрални пут Тузла – Лукавац, попуњена. Подсјећамо да је прије двије године, пуцањем бране на овој депонији, проузрокован тежак еколошки инцидент.