У Лукавцу, у насељу Бистарац, учестале су провале у породичне куће због чега мјештани живе у страху. Сумњају да су на мети мигранта и траже заштиту полиције.

Љубица Лукановић је недавно, након повратка од дјеце из Њемачке, затекла потпуно девастирану кућу. Живи сама и у страху. Каже да провалницима више није битно да ли у кући неко живи или не.

“Цијели сам дан закључана као животиња. Сад и ово звоно, они су ми га ишчупали. Кад неко позвони увијек питаш ко је. Цуре ми сад знају доћи на прозор и кажу стрина ми смо. Најгоре је, у пет у шест сати. Поготово кад ми Анте нема. Себи унесем угаљ и дрва и више не излазим вани”, казала је Лукановићева.

Финки Драгић су провалници два пута провјеравали је ли кућа празна, сусједна кућа је запаљена и све је из ње изнесено. Каже да су ноћи најгоре, а недавно је једна сусједа претучена. Мјештани тврде да су у протеклих мјесец дана педесет пута били на мети провалника.

“Нама грађанима је забрањено од 9 сати да шетамо, а овдје они раде шта хоће и како хоће. Ко не би био забринут, свако би био забринут. Нема везе које су године, али ми поготово. Нас пола Бистарца нема, људи су помрли, дјеца су вани, куће су празне,” истакла је Драгићева.

“Вјерујете ли ви да људи овдје у Бистарцу више не смију да иду од куће, боје се изаћи на сат два, јер кад се врате исто да неко дежура и направи се што се направи,” рекао је Анто Туњић.

Мјештани су помоћ тражили од полиције. Да је број крађа и провала повећан, потврђују и у МУП-у Тузланског кантона.

“По мом мишљењу, ево и унаточ свим хтјењима и настојањима Полицијске управе Лукавац да заштите имовину грађана, ја сматрам да они немају довољно ни људских ни материјалних капацитета да то учине. Друга ствар је и да када се ухвате ти мигранти на лицу мјеста, примјећено је да након два се поново врате на исто мјесто гдје су били и гдје су ухваћени,” истакао је предсједник Мјесне заједнице Бистарац Јозо Туњић.

“Настоји се изнаћи најадекватније рјешење, а када је у питању поступање полиције, свакако да ће полиција подузимати појачане мјере и активности у смислу појашаног присуства полицијских службеника на терену у циљу превентивног, али и репресивног дјеловања,” истакла је гласноговорница Управе полиције МУП-а ТК Амра Капиџић.

Грађани су узнемирани и апелирају на све домаће и међународне институције да их заштите, јер је, кажу, њихова сигурност озбиљно угрожена.