Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је данас у Београду да његова земља увијек активно сарађује са Србијом у међународним организацијама, те да не мијења став по питању територијалног суверенитета Србије.

На заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем, Лукашенко је казао да је Минск и даље спреман да подржава Србију на свим пољима.

Према његовим ријечима, ако Бјелорусија у било којој области може да учини за Србију, то ће и урадити.

“Са друге стране, ми рачунамо на подршку Србије у питањима битним за нас”, казао је.

Лукашенко је додао и да Бјелорусија подржава Споразум Србије са Еуроазијском унијом, али и да се односи са поштовањем према жељи да Србија буде дио Европске уније.

Предсједник Бјелорусије је објаснио да ће Србија, која је пуна “паметних и сналажљивих људи”, умјети да се избори са ултиматумима уколико буде морала да бира између ЕУ и Еуроазијске уније.

“Ако будете добили ултиматуме, на вама је одлука, али сам сигуран да би се ово питање рјешавало само на један начин, ви сте паметни и сналажљиви људи, ако је боље за вас да сарађујете са Европском унијом, ви ћете то урадити, а ако је боље са Еуроазијском унијом, онда ћете ићи на ту страну”, додао је.

Он је објаснио и да је судбина и Бјелорусије да “лети уз помоћ два крила”.

“То је нормална одлука и морате имати добре односе са вашим сусједима, какви год ти суседи били”, додао је.

Говорећи о војсци, Лукашенко је навео да је Србији потребна мобилна и јака војска која може да дјелује.

Он је истакао значајан допринос Вучића за развој дијалога са Бјелорусијом, јер да “нема његовог напора, не бисмо имали данашњи ниво односа двије земље”, те додао да се у темељу пријатељствадвије земље и заједничке будућности налазе историјске, духовне и културне везе.

Лукашенко је казао и да се Србија подиже са кољена, а поручио је и грађанима Србије да не журе и да слушају друге, али, прије свега, своју памет, па ће Србија постати земља која цвјета.

“У Бјелорусији увијек можете да рачунате на нашу подршку на свим пољима и у свим правцима”, додао је.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да му је велика част да угости Лукашенка, јединог свјетског лидера који је 1999. године дошао да подржи Србију током НАТО бомбардовања.

Како је навео, са Лукашенком је имао добре и плодоносне разговоре о готово у свим сферама друштвеног живота и повећању сарадње двије земље.

Вучић је у том смислу најавио и додатне реформе Војске Србије, како би она била још мобилнија и бржа, али истакао да то не значи да ће да се купује ново оружје.Он је казао и да и Србија и Бјелорусија припадају земљама које се диче својом самосталношћу.

“У том смислу и Бјелорусија увијек може да рачуна на подршку Србије као што смо ми увијек знали да по питању Косова и других питања можемо да очекујемо подршку Бејлорусије”, закључио је.

Претходно су потписани Споразум о изручењу између Србије и Бјелорусије, Споразум о научној и технолошкој сарадњи двије земље, Протокол са Мјешовите комисије двије земље за научно-технолошку сарадњу, Програм сарадње између две владе у области образовања, Меморандум о разумевању о иновацији, као и Споразум о сарадњи академија и умјетности двију земаља.