Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко тврди да је бјелоруска служба пресрела “занимљив разговор” на релацији Варшава-Берлин из којег произилази да је “тровање” опозиционара Алексеја Навалног обичан фалсификат.

Лукашенко је саопштио премијеру Русије Михаилу Мишустину, који се налази у посјети Минску, да је пресретнут разговор, те да је фалсификат изјава њемачког канцелара Ангеле Меркел о тровању Алексеја Навалног.

“Морам вам рећи да смо, прије саопштења Меркелове, која је рекла да су Навалног хтјели да ућуткају, пресрели разговор. Како смо разумјели, Варшава је разговарала са Берлином. Двије особе су биле на вези. Разговор је пресрела наша војна обавештајна служба”, наводи Лукашенко.

Он је обећао да ће предати руској страни транскрипт тог “занимљивог разговора који јасно указује на то да је ријеч о фалсификату”.

“Није било никаквог тровања. Група стручњака, како сам схватио, припремила је за Меркелову и њену администрацију чињенице, а можда и изјаву, коју је она дала. То су учинили како би обесхрабрили /предсједника Русије Владимира/ Путина да се мијеша у послове Бјелорусије”, навео је Лукашенко, а преноси “Спутњик”.

Лукашенко је најавио да ће све послати Федералној служби безбједности Русије, њеном шефу Александру Бортникову, као и директору руске спољнообавјештајне службе Сергеју Наришкину.

“Мислим да ће ова ситуација морати да се озбиљно разјасни. Предаћемо и текст и аудио-снимак, а материјали ће данас-сутра бити код ваших специјалних служби како би они то ријешили”, рекао је Лукашенко руском премијеру Михаилу Мишустину.

Такође, он је упозорио Мишустина да Запад припрема “пакости” Русији уочи регионалних избора у земљи.

“Још један цитат из разговора Берлина и Варшаве: Тим прије што су код њих ускоро избори, гласање у руским регијама. …То јест, Запад зна да су у Русији избори и да, прије тога, треба подметнути неку пакост. Мислимо да ће још нешто смислити. То је њихов стил”, рекао је Лукашенко.

Њемачка Влада је, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила јуче да је руски опозиционар Алексеј Навални “отрован” супстанцом из групе хемијских бојних отрова “новичок”.