Организациони одбор Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” одлучио је да због пандемије вируса корона одгоди одржавање ове манифестације за период од 21. до 25 септембра у Источном Сарајеву.

Одлука је донесена на телефонској сједници, уз пуно уважавање новонастале ситуације и у складу са мјерама о обустављању јавних скупова које су донијели надлежни органи Републике Српске, а с циљем сузбијања даљег ширења заразе, саопштио је “Форум театар” из Источног Сарајева, организатор манифестације.

У саопштењу је наведено да би 21. “Лут фест”, умјесто у раније планираном термину од 11. до 15. маја, требало да буде одржан од 21. до 25. септембра под мотом “Луткарство за 21. вијек”.

“Мото фестивала велича луткарство, значај луткарске умјетности у овом вијеку. Све ове године, наша луткарска чаролија у Источном Сарајеву обиљежила је исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности. Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности”, истакла је продуцент “Лут феста” Александра Митрић Штифанић.

На овогодишњем фестивалу учествоваће 15 позоришта из Босне и Херцеговине, Србије, Шпаније, Бугарске, Тајвана, Естоније, Словеније, Русије.

У такмичарском и пратећем програму фестивала биће организовано 35 програма: представе такмичарског и пратећег програма фестивала, програми на тргу, креативне луткарске радионице, изложба лутака, мастерклас предавања и промоције издања из области луткарства.