Новинар Ранко Маврак гостовао је у емисији БХТ1 уживо. Коментирао је привођења у Сребреници која су се догодила данас тијеком дана.

“Ово се може описати као најобичнија политичка травестија. Чланови СДП-а у Сребреници раде на томе да прискрбе гласове за Младена Грујичића, мени је то непојмљиво”, рекао је он.

По његовим ријечима, није немогуће да се такво нешто догоди.

“Овдје се не ради о политичким начелима, инфраструктурним пројектима. Све је то ствар политичке трговине. Њих не недостаје у БиХ, од локалне до државне разине. Претпостављам да су ти људи то радили из неких материјалних и особних интереса”, рекао је он и додао да није проблем колико вам људи треба да их “накупујете” него да је питање “колико ће то коштати”.

По његовим ријечима, Сребреница у БиХ има велику “симболичку вриједност”, а на бројне неправилности се “није могло зажмирити”.

Коментирао је и смјене потпредсједника ДНС-а у Републици Српској. Каже да се сада поновно преслагује цијела политичка структура у РС-у.

“Покушавају се отоворити карте у игри покера која траје неко вријеме, али на начин да се нађу нови адути. Одлука ДНС-а је пореметила структуру која је била колико толико стабилна. Додик је прибјегао новој тактици по којој ћете рушити све ваше партнере који нису потпуно на вашој страни… Онда заједно с тим људима направи клонове тих бивших људи. Мислим да се то догађа с ДНС-ом. ДНС је настао као странка која је територијално оријентирана на Приједор”, додао је он.

Да је на челу странке остао Марко Павић, ствари би се, сматра Маврак, друкчије одвијале.

“Ово што је Бањац урадио јест и није изненађење, он је увијек био ни ту ни тамо”, рекао је Маврак.

По његовим ријечима, важно је видјети како ће се ДНС односити према другим опорбеним странкама у РС-у, попут СДС-а, ПДП-а и других, а у контексту опћих избора за двије године.

“Додикова власт је само дјеломично уљуљана, није потпуно”, рекао је он.

Коментирајући изборе у Мостару и састанака Додика и Човића у Мостару, рекао је како су по питањима Мостара “два битна елемента”.

“Прва ствар је да ће избора уопће бити, а друга ствар је да се након што смо видјели ово у другим дијеловима земље да су промјене могуће, питање је хоће ли се то одразити на Мостар”, рекао је он.

Нови елемент у тој причи су Наша странка и СДП који прије избора у остатку земље “нису рачунали” на неки резултат у Мостару.

“Битка се заправо води тко ће имати већину у вијећу. Додик се понаша различито, с једне стране прича о чврстом савезу с Човићем, а с друге стране прича да неће бити партнерства прије сазива градског вијећа. Ако та листа освоји три или четири мјеста, они могу бити важни за састав вијећа. Дефинитивно су постали занимљивији него што су били прије двадесетак дана”, рекао је Маврак.