Шеф клуба посланика Социјалдемократске партије БиХ у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине Саша Магазиновић учествује на Форуму западног Балкана о околишу који се одржава у Подгорици, у организацији Свјетског форума за демократију и Вијећа Европе.

Овогодишњи Форум се базира и жели понудити идеје и одговоре на двије кључне теме „Одрживо кориштење енергије и заштита климе“ и „Владе, међународне организације и грађани: Ко диктира темпо?“.

Магазиновић је говорио на панелу „Јавни, приватни, невладин сектор: Која улога припада коме?“.

Прилику да буде један од говорника на овом међународном форуму искористио је да још једном нагласи величину проблема који се манифестује у намјери Републике Хрватске да одлагалиште нуклеарног и радиоактивног отпада гради на локацији Трговске Горе, на самој граници са Босном и Херцеговином, саопћено је из СДП-а БиХ.

У том контексту истакнуо је врло позитивну и видљиву сарадњу институција и невладиног сектора у БиХ у намјери да се то спријечи, што би могао бити модел за сарадњу и у другим областима.

Магазиновић је мишљења да регионална сарадња и у области зелених политика и екологије, као свој предуслов мора имати међусобно уважавање и поштовање држава, што је очигледно да у овом тренутку није случај.

”Сматрам да чак и да се занемаре бројни покушаји уплитања у унутрашња питања, чињеница да неко жели одложити нуклеарни отпад у ваше двориште је довољно велики разлог да се сарадња у другим областима прекине до рјешавања овог проблема.

Предлажем Предсједништву БиХ да прекине сарадњу по свим другим питањима са Републиком Хрватском док се не ријеши питање Трговске Горе. До сада смо много пута показали да наша вањска политика нема кичму и да се повијамо како год коме одговара. Вријеме је да се то промијени, а здравље око 300.000 грађана БиХ је довољан разлог за то!, изјавио је Магазиновић након првог дана међународног Форума западног Балкана о околишу, наводи се у саопћењу СДП-а БиХ.