У Сарајево је дошао нови амбасадор Јапана у Босни и Херцеговини Макото Ито. Тим поводом се обратио бх. јавности те се осврнуо на свој досадашњи дипломатски рад.

“Моје претходно искуство у дипломатији укључује намјештења у источној и јужној Европи, сјеверној и Латинској Америци те неколико позиција у главном уреду Министарства вањских послова у Јапану. Прије мог доласка у Босну и Херцеговину, вршио сам улогу амбасадора Јапана у Тирани у Албанији”, указао је Ито у свом обраћању преко Фејсбука.

Нагласио је да има радно искуство у балканским државама, али да је ово његова прва посјета Босни и Херцеговини чија природа му се дојмила.

“Дошао сам на почетку зиме када вријеме постаје све хладније, али свеједно сам остао задивљен овом богатом хисторијом с прекрасним провинцијалним градовима и бујном природом”, истакао је.

Најавио је наставак развијања односа двије земље.

“Као амбасадор у Босни и Херцеговини трудит ћу се, заједно с осталим особљем у Амбасади, да и даље развијамо узајамно повјерење и пријатељске односе између наших двију земаља. Замолио бих за вашу сарадњу и топлу подршку у омогућавању више размјена међу људима Јапана и људима Босне и Херцеговине који вреднују своју хисторију и традицију”, поручио је нови јапански амбасадор Макото Ито.

Он је на овој функцији наслиједио Хидејукија Сакамота.