Долазак прољећа на мостарским улицама наговјештава и повећан број ромске дјеце у просјачењу.

Туристи у сезони привлаче групе које организују малољетничко просјачење. Све је више ове дјеце којима се тако одузума дјетињство, право на образовање, а ако не зараде довољно, често проживљавају физичке и психичке трауме.

Y ромском насељу у Бишћу Пољу настањене су 32 обитељи које ту живе десетљећима. Унаточ тешкој материјалној ситуацији, сва њихова дјеца иду у школу. Они старији не бирају посао да зараде за живот. Сметају им организиране групе сезонских просјака из других градова због којих су стигматизирани.

“Дјеца иду у школу, родитељи се боре на свакакве начине, скупљају секундарне сировине и тако дјецу школују и плаћају дажбине. А што се тиче просјачења, има га али то раде Роми из других градова. Туристичка сезона и дођу Роми из Сарајева, Какња, Зенице, дођу овдје и онда сви су Роми исти, испада тако”, каже Џевад Гегић, предсједник Удружења “Хумано срце”.

Полиција просјачење биљежи као прекршај против јавног реда и мира па службене статистике не постоје. Међутим, у 2020, просјачење је значајно смањено због изостанка туристичке сезоне. Иза овог уходаног „бизниса“ врти се огроман новац од којег профитирају само организатори.

“ПУ Мостар је у протеклом временском периоду ријешила 2 организиране скупине које су организирано доводиле дјецу с комбијем из цијеле регије и постављале их тамо гдје је најфреквентније, гдје има највише пјешака. Успјели смо једном планираном акцијом сузбити и поступити сукладно законским прописима према тим особама које су организирале просјачење”, изјавио је гласноговорник МУП-а ХНК Људевит Марић.

С малољетницима које затекну у просјачењу раде полицијски службеници обучени за рад с малољетнима, а потом их предају надлежном центру за социјални рад, гдје тек настају проблеми.

“Уколико је ријеч о дјеци с пребивалиштем у граду Мостару, она се смјесте у прихватну станицу и онда се обаве мјере из наше надлежности а ако је из другог дијела БиХ обавјештава се надлежни центар за социјални рад који даље подузима мјере из своје надлежности”, појашњава социјални радник Славен Прце.

Кућа отвореног срца из Мостара дјеци нуди дневни боравак, активности и савјете усмјерене ка одвраћању од просјачења и потицању на образовање и особни напредак.

“Задовољни су, с нама излазе у кино, на представе, водимо их у играонице, у разне угоститељске објекте гдје добију пицу па једу виљушком и ножем, па су уредни, почешљани, уче писати, читати , понашати се. Иде то набоље”, прича Садета Сефић из “Куће отвореног срца”.

Унаточ свему, мостарски Роми не губе оптимизам. Упутили су позив новом градоначелнику да посјети њихово насеље. Кажу како су досад политичари долазили само пред изборе како би осигурали гласове, а ниједно обећање нису испунили.