Јавна установа “Фонд меморијала Кантона Сарајево” и ове године организује манифестацију “Одбрана БиХ – Игман 2019” којом се традиционално указује почаст браниоцима Босне и Херцеговине, шехидима и погинулим борцима Армије Републике Босне и Херцеговине и Министарства унутрашњих послова, те преживјелим ратним ветеранима.

Централни програм манифестације биће одржан данас и сутра на планини Игман код Сарајева, али овога пута због епидемиолошке ситуације у БиХ узроковане пандемијом коронавируса под слоганом “остани кући и посвједочи”.

Министар за борачка питања Кантона Сарајево Хајрудин Грабовица истиче да је циљ организатора да сачувају животе свих својих суграђана због чега позивају да манфестацију прате од куће, али истиче да је овакве догађаје потребно организовати како би млађим нараштајима пренијели шта се дешавало у најтежем периоду за БиХ.

Покровитељи манифестације су предсједавајући и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Манифестација “Одбрана БиХ – Игман 2019” почела је у понедјељак 3. аугуста парастосом у Старој православној цркви у Сарајеву, а настављена је јуче отварањем изложбе „Домовина у срцу“ у ММЦ/Амфитеатру на Ковачима, и предавањем о теми „Алија Изетбеговић – врховни командант Оружаних снага Републике Босне и Херцеговине.