На Требевићу је обиљежен завршетак пројекта означавања и дигиталног мапирања пјешачких и планинарских стаза. Овај вриједан пројекат значајно ће олакшати кретање том олимпијском планином. Пројект су реализирали Управа за заштићена природна подручја као стручни ментор, “XTime” Агенција као идејни креатор пројекта и апликацијског рјешења, те Горска служба Требевић, Планинарско друштво Источно Сарајево и Планинарско-скијашко друштво Требевић Сарајево.

Кроз пројекат су означена 44 километра стаза на Требевићу, пет планинарских и шест шетачких стаза са адекватним ознакама, инфо-тотемима и паноима, те додатним одмаралиштима. Осим тога, мапе су доступне у дигиталној форми кроз мобилну апликацију “Trebević Outdoor Routs”, бесплатно доступну за мобилне уређаје. Пројекат су подржале градске туристичке организације и кантонална Управа за заштићена природна подручја, као и управе Града Сарајева и Источног Сарајева.

ОСМАН ДЕЛИЋ, директор КЈУ за заштићена природна подручја

“Више нам неће бити потребни оријентири, неки стабилни оријентири, сада ћемо имати бесплатну мобилну апликацију на нашим мобилних апаратима, не само која ће користити нама у заштићеним подручјима, него хиљаде посјетилаца посјећују овај простор.”

СЛАВКО СЛАДОЈЕ, Туристичка организација Јахорина – Град Источно Сарајево

“Град Источно Сарајево и Град Сарајево никако нису конкуренција један другом зато што туризам нема конкуренцију. Ми сви заједно показали смо да можемо овдје да радимо на развоју авантуристичког туризма и других идеја.”

Физичке ознаке стаза и апликација ће излетницима и планинарима од сада омогућавати угодније и сигурније кретање на планини. У апликацији се могу пронаћи и информације о занимљивим локацијама попут планинарских домова, ресторана, смјештаја, као и контаката Горске службе спашавања у случају непредвиђених ситуација.

Пандемија коронавируса утицала је и на то да се већина нас окренула уживању у љепотама Босне и Херцеговине. Требевић засигурно има мноштво садржаја за понудити. Осим панорамског разгледања града жичаром и мапираних стаза, у понуди је и нова ферата на Бијелим стијенама. Подсјетићемо и да је прије неколико дана промовисана и јединствена атракција – туристички балон.