Имамо велики број некомпетентних људи и каснимо у доношењу мјера, лоше преписујемо од сусједних земаља, и ова мјера око ограничења кретања које дјелимично подржавам и не мислим да ће нешто драматично утјецати на смањење обољелих, стално радимо нешто ад хоц, они који треба да поштују мјере не поштују и сл., казао је за БХРТ Дамир Мрјановић професор генетике и биоинжењеринага.

Хајмо бити позитивни, логични људи се држе онога што треба а ево и надамо се да ће наредне године се моћи боље дисати, казао је Марјановић. Говорећи о новој вакцини коју је тестирао и израдио Пфизер и БиоНТецх.

Неколико вакцина имају добре резултате али треба бити озбиљно. Почетни резултати су добри и имају обећавајауће резултате. Треба размишљати сада шта даље. Ова вакцина директно користи генетички материјал онога дијела вируса који је битан за препознавање и покретање имунитетата. То није опасно и на тај начин и без присуства вируса тјерате тијело да прави имунитет. Међутим морате имати на уму да је транспорт ове вакцине тежак и компликован јер су потребне ниске темпераутре.

Можемо оечкивати на прољеће неку масовнију вакцинацију, казао је Марјановић.

Говорећи о новим брзим тестовима (антигеним) на СарС-Цов2 вирус, Марјановић је казао да он није толико сензитиван али служи за брзо детектовање.

“Примјећено је да неки људи буду дуго ПЦР позитивни и онда не знате да ли је то остатак генетичког материјала или је вирус присутан па је зато потребно можда урадити један још антигени тест”

Битно је знати направити стратегију у тестирању, казао је он.