Масовни одлазак младих све је примјетнији у бх. друштву. Овај тренд је у значајном порасту посљедњих пет година, а како се у Босни и Херцеговини не би остварио црни сценариј да постанемо земља стараца, Средња економска школа је одлучила едуцирати младе људе о томе што значи њихов одлазак из БиХ.

Младен Бољановић, један је од оних који су напустили Босну и Херцеговину. Након завршеног факултета и неуспјеха у проналажењу посла, током посјете пријатељима у Минхену добио је савјет да конкурира за посао и да дође у Њемачку живјети и радити. Након неколико пријава добио је посао, али је радну визу чекао више од годину и пол.

Он каже да у Минхену ипак није све сјајно, али да је веома лако наћи посао.

“У Минхену сам већ неких 11 мјесеци и оно што могу рећи је да сам јако, јако задовољан. Међутим, овдје није све тако сјајно и бајно. Минхен је један од најскупљих градова у Њемачкој, а оно што је апсурд је да у Минхену врло лако можете пронаћи посао. Стан је јако тешко пронаћи, поготово због високих цијена најма”, рекао је Бољановић.

Нашу земљу је од 2013. до 2019. године напустило 530.000 становника. Тренд одласка је у порасту. Да би се овај тренд зауставио Средња економска школа у Сарајеву организира радионице и едуцира младе да своју енергију и знање требају усмјерити у афирмацију БиХ.

Директорица Средње економске школе у Сарајеву Амира Кадриспахић рекла је да су средњочколци, када је у питању одлазак из БиХ у преломној фази.

“С обзиром да је ово узраст који је у тој некој пријеломној фази да ли отићи или остати у Босни, наша настојања да наше младе задржимо су заиста неопходна, посебно у средњошколству”, казала је Кадриспахић.

Предсједница Бизнис клуба бх. привредника у Холандији Наида Рибић објаснила је разлику у одрастању у бившиј Југославији и сада.

“Кад сам ја ишла у школу, била је Југославија, али су нас учили од малена да волимо домовину, да се бориш за њу, да имаш ентузијазам, а ови млади сада одрастају са том мишљу да држава не ваља, да није добра. Њихов је циљ да оду одавде”, објаснила је Рибић.

Помисао на одлазак се сам намеће младима у БиХ, кажу средњошколци. Они међутим поручују да желе остати и борити се за боље сутра.

МЕРИСА БИЈЕЛОЊА, ученица Средње економске школе

“Без обзира колико би ја можда имала више шанси тамо, сматрам да ми је ова земља дала много и да ја требам остати у њој”, јасна је Бијелоња.

ЛЕЈЛА КОРАЧ, ученица Средње економске школе

“Сматрам да једино рјешење није отићи одавде. Наша домовина пружа нама много перспективе и да као појединац не могу учинити ништа, али као омладина и као већа скупина, ми можемо промијенити стање у нашој држави”, казала је Кораћ.

НЕДИМ ШУВАЛИЈА, ученик Средње економске школе

“Сматрам да се ипак може завршити неко стручно образовање у страној земљи, али ипак вратити се овдје”, поручио је Шувалија.

Млади одлучно поручују да треба инсистирати на томе и да политичари чују њиховглас и почињу стварати климу за останак, а не за одлазак.