Након свих претходних извјешћа са сједница парламената, јасно је једино да је масовно у цијепљење у Босни и Херцеговини још мисаона именица.

Политичари ни у чињеници да су бх. грађани приморани на цијепљење ићи у другу државу не виде своју одговорност.

Отишли су корак даље, па су почели убирати заслуге чак и за донирано цјепиво.

Наредна испорука 82.400 доза цјепива преко Ковакса очекује се почетком свибња, Фајзерово цјепиво преко ЕУ механизма требалжо би стићи у другој половици травња.

То су најновије најаве Зорана Тегелтије. Као предсједатељ Вијећа министара не осјећа се одговорним што су се грађани БиХ преко викенда масовно цјепили – у другој држави.

“Једино цјепиво које је стигло у Босну и Херцеговину је набављено, а да није дио донације јест оно што је радило Вијеће министара преко глобалног система набавке цјепива. А све друго је резултат онога што је радила Влада РС или донација која је дошла из Србије за Федерацију”, каже предсједатељ Вијећа министара Зоран Тегелтија.

Кренуло је цијепљење Фајзер цјепивом које је данас подијељено здравственим установама. Нешто више од 56 тисућа доза Астразенекиних и Синовак цјепива и даље чека на одобрење Агенције на лијекове која опет чека остатак документације. Од праве масовне имунизације у нашој земљи дефинитивно још нема ништа.

“Ми нити смо слијепи нити смо глухи. Ми грађани разумијемо сасвим добро да они, или нису способни или су неодговорни до те мјере да нису учинили ништа да имамо оно што грађани других земаља имају”, каже социолог Есад Бајтал.

Иако су грађани већином по вакцину морали отићи у другу државу, у којој не живе и којој не плаћају порезе, бх. политичари као да се такмиче ко је осигурао више. Заборављајући, притом, да је барем половина вакцина – донирана.

Изетбеговић је осигурао 30.000 вакцина из Турске, 50.000 из Кине, а очекујемо испоруку вакцина из Малезије. То троје је неколико пута више у односу на број поклоњених вакцина из Србије и број грађана Босне и Херцеговине који су се у протеклим данима вакцинисали у тој земљи.

“Они су научили да добију садаку коју ће им дати неко ко је близу њих. Срамотно је да људи који су у власти готово 30 година сада се диче чињеницом да су они осигурали донације а нису свјесни тога да цијели свијет посматра како се политичари односе према својим грађанима и из тог разлога су спремни да уруче хуманитарну помоћ”, каже инфектолог Бакир Накаш.

А да не би свака друга вакцина била донација, ево и неколико занимљивих приједлога надлежних.

“Мислим да би боље било за све грађане Босне и Херцеговине када се не би бавили подношењем кривичних пријава, када не би оптуживали једни друге већ заједнички покушавали да вршимо притисак на оне који не испуњавају своје уговорне обавезе”, рекао је Тегелтија.

“Ја ево позивам све који на било који начин могу предложити, дати идеју, могућност набаве, радим 24 сата дневно и седам дана, неће ми бити мрско да сваки канал отворим”, додао је Фадил Новалић.